Welke kennis en expertise liggen er achter de deuren van het museum verscholen? In de tweede aflevering van 'De Nachtwacht uitgelicht' gaat het team van Het geheim van de Meester dieper in op het materiaalgebruik van Rembrandt. 

XRF-techniek

De onderzoekers geven een inkijkje in de manier waarop zij het schildersdoek van De Nachtwacht hebben onderzocht. Met de XRF-techniek wisten zij te ontrafelen met hoeveel draden het geweven is. 

De Nachtwacht uitgelicht

Restaurator Michel van de Laar en kunstschilder en onderzoeker Lisa Wiersma nemen je mee in de wereld van de onderzoekers van het Rijksmuseum. Met hun project 'Operatie Nachtwacht' vormen deze onderzoekers een bron van informatie voor Lisa en het team van Het geheim van de Meester bij het maken van een complete reconstructie van De Nachtwacht.

Geel-oranje verfgebruik

Op het doek bracht Rembrandt vervolgens een gronderingslaag aan. Waar bestond die laag uit en welke kleur had het? Het onderzoek komt tot een verrassende ontdekking, het opmerkelijk geel-oranje verfgebruik door Rembrandt. Verder komt in deze aflevering aan bod, het afnemen van monsters en het doen van onderzoek op monsters en de gebruikte RIS-techniek.

De Nachtwacht uitgelicht zie je elke dinsdag direct na de reguliere uitzending op NPO 2 extra. 

Deel dit artikel