Deze aflevering gaat het team van Het geheim van de Meester aan de slag met een weergaloos bloemstilleven dat ook nu nog vele muren siert, het werk Vaas met bloemen van de grande dame van de bloemenstillevens 17e eeuw: Rachel Ruysch. Ze streek in die tijd 1000 gulden per werk meer op dan haar tijdgenoot Rembrandt.

De aflevering over 'Bloem met vaas' van Rachel Ruysch zie je dinsdag 9 februari 2021 om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending op NPO Start bekijken. 

Wetenschapshistoricus Thijs en restaurator Michel proberen niet alleen alle bloemen als model in het atelier te krijgen, maar ook de afgebeelde insecten. Kunstschilder Lisa toont haar vakmanschap door de verschillende texturen van de bloemblaadjes, de stelen en de bladeren levensecht weer te geven en deinst niet terug voor het gebruik van giftige verf.

Rachel Ruysch

Ruysch is de belangrijkste vrouwelijke schilder uit de 17e eeuw. In die tijd was het verre van gebruikelijk dat vrouwen schilderden en daar ook geld mee verdienden. Zo voedde Ruysch tussen het schilderen door, ook nog tien kinderen op. Dat vrouwen destijds al net zo getalenteerd waren als mannen, blijkt wel aan de prijzen waarvoor werken van Ruysch werden verkocht. Er werd 700 tot 1200 gulden betaald voor haar schilderijen. Ter vergelijking: Rembrandt kreeg in die tijd max. 500 gulden voor zijn werk.

Ruysch is vooral bekend om haar bloemstillevens. Haar passie voor flora en fauna is vermoedelijk aangewakkerd door haar vader, die botanicus was. Over hem is veel bekend, maar over Rachel veel minder. Het beroep van haar vader verklaart misschien ook hoe Ruysch bloemen zo levensecht en gedetailleerd kon schilderen. 

Deel dit artikel