AVROTROS geeft alle Eindhovenaren (en alle fans) de kans om zelf te ervaren hoe bijzonder en uitdagend het is om De Nachtwacht te schilderen en meer over de schilder zelf te weten te komen.

Monique List, wethouder van cultuur en design, opende op woensdag 2 februari 2022 samen met kunstenaar Lisa Wiersma en restaurator Michel van de Laar de exposure-box op het 18 Septemberplein in Eindhoven.

In de serie Het geheim van de Meester: De Nachtwacht is op dit moment te zien hoe een vierkoppig team van experts een reconstructie maakt. Kunst voor en door iedereen, dat is de missie van AVROTROS en met deze exposure-box krijgt dit heel concreet invulling.

'De Nachtwacht door iedereen'

In de exposure-box is het mogelijk om een stukje van De Nachtwacht te schilderen. Iedereen is welkom: van jong tot oud. Op het doek, dat in zes stukken is opgedeeld, staan slechts de contouren van de afbeeldingen op het schilderij. Drie delen zijn vanaf 2 februari in Eindhoven te beschilderen en drie in Leiden vanaf 8 februari.

Voorbijgangers die het leuk vinden kunnen zelf aan de slag met de aanwezige verf en kwasten en een bijdrage leveren aan deze speciale Nachtwacht. In Eindhoven zullen ook studenten van het Sint Lucas College een deel van het doek beschilderen. Uiteindelijk zullen de zes delen samengevoegd worden en ‘De Nachtwacht door iedereen’ vormen. 

Naast het schilderen van De Nachtwacht is het ook mogelijk om jezelf te laten portretteren als Rembrandt in de speciale photobooth. 

Waar staat de exposure-box?

De exposure-box staat van woensdag 2 februari t/m maandag 7 februari op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Van dinsdag 8 februari tot en met maandag 14 februari staat de exposure-box op de Beestenmarkt in Leiden.

De openingstijden zijn voor beide steden van 10.00 tot 17.00 uur, met enkele uitzonderingen. Op de openingsdag is de exposure-box vanaf 14.15 uur open in Leiden. Op vrijdag is de box in Leiden tot 20.00 uur geopend. 

Deel dit artikel