Deze week staat het team van Het geheim van de Meester voor een moreel dilemma bij de reconstructie van een klassieke liefdesscène van de 19e eeuwse Nederlandse schilder Lourens Tadema... 

De aflevering over 'Amo te, ama me'  van (Sir Lawrence) Lourens Alma-Tadema zie je dinsdag 2 februari 2021 om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending op NPO Start bekijken. 

Sir-Lawrence-Alma-Tadema-–-Amo-te-ama-me-(1881),-Fries-Museum.jpg
(Sir Lawrence) Lourens Alma-Tadema - Amo te, ama me (1881) - Fries Museum
Sir-Lawrence-Alma-Tadema-–-Amo-te-ama-me-(1881),-Fries-Museum.jpg

Stukjes mummie

Tadema zou stukjes mummie in zijn verf hebben gebruikt. Moet Lisa dit nu ook gaan doen? En hoe schilderde Tadema het marmer in dit schilderij zo levensecht? Thijs bezoekt een mummie verzamelaar, Joris ontdekt een grote verandering in de ondertekening en Michel en Lisa bezoeken de geboortegrond van deze wereldberoemde schilder: Friesland. 

De ruïnes van het oude Rome

De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen.

'Amo te, ama me' betekent ‘Ik houd van jou, houd ook van mij’. De schilder werd op zijn eigen huwelijksreis geïnspireerd door de ruïnes van het oude Rome en de opgravingen in Pompeï.

De manier waarop hij marmer kon schilderen was ongekend. Zijn schilderijen met klassieke taferelen waren erg populair en de schilder werd door Koningin Victoria in de adelstand verheven. Na zijn dood werd zijn werk steeds meer voor kitsch aangezien, maar nu bestaat er geen twijfel meer en is het werk een van de pronkstukken van het Fries Museum. 

Deel dit artikel