Wie is de 'Britse Rembrandt' die in 1840 het meesterwerk 'Wolken en Water' schilderde? Een aflevering waarin een strijkbout, een krijtrots bij Margate (Engeland) en een potje bijenwas een hoofdrol spelen...

Romantische landschappen 

William Turner (1775 - 1851) was een Britse kunstenaar die in zijn tijd beroemd werd als schilder van licht en sfeer. Hij schilderde romantische landschappen en was dé meester in olie- en waterverf. Turner reisde duizenden kilometers in Europa om indrukken op te doen voor zijn schilderijen. Hij stak urenlang zijn hoofd uit het raam van een trein om te genieten van het onstuimige weer en had sterke voorkeur voor de kust, de zee en slecht weer. 

blockquote
Turner liet zich vastbinden aan de mast van een schip in zwaar weer.
 

'Britse Rembrandt'

Het team van Het geheim van de Meester probeert zijn losse stijl, met dikke klodders, te doorgronden. Engelsman en contrabassist Dominic Seldis komt langs om op zijn cello de loftrompet te schallen over deze ‘Britse Rembrandt’. Michel ontdekt dat het schilderij 'Wolken en Water' (1840) een hachelijke behandeling heeft ondergaan maar vraagt zich af hoe? Op zoek naar de antwoorden bezoekt Jasper Tate Britain en komt het complete team samen op een winderige Engelse klif.

wolken-en-water.jpg
William Turner - Wolken en Water - Museum de Fundatie (1840)
wolken-en-water.jpg
blockquote
Hij had het allemaal nooit kunnen maken als hij dit niet gezien had.
Charlotte Caspers 

Aarde, lucht, water en vuur... de vier elementen waren de sleutel tot de weergave van Turners sublieme ervaring. De schilder was voortdurend op zoek naar het sublieme in de natuur en hij was bereid om hier heel ver voor te gaan. 

Kunstenaar én dichter

In Turner ging een ware dichter schuil. De schilder gaf bijzondere titels aan zijn kunstwerken en zijn begeleidende teksten waren heel poëtisch. De titels bestonden vaak uit zoveel woorden, dat er bijna sprake was van een soort gedicht. Enkele voorbeelden: 'The Decline of the Carthaginian Empire', 'Snow Storm: Hannibal and his Army Crossing the Alps' en 'The Goddess of Discord Choosing the Apple of Contention in the Garden of the Hesperides'.

Deel dit artikel