Wij daagden jullie uit om een kunstwerk te maken geïnspireerd op een van de meesterwerken uit Het geheim van de Meester. Uit 740 originele inzendingen koos de jury onder leiding van kunstschilder Charlotte Caspers het werk ‘Kistje verse vis’ van Claire Snelder als winnaar. 

Tijdens een speciale bijeenkomst in Museum MORE in Gorssel onthulde de jury het winnende kunstwerk, dat van 16 maart tot en met 10 juni 2019 in de tentoonstelling van Het geheim van de Meester te zien is, tussen de reconstructies van Charlotte. Ook krijgt Snelder een publicatie in het kunstmagazine MUZE.  

Meer over de tentoonstelling Het geheim van de Meester 

Snelder werd voor haar winnende kunstwerk geïnspireerd door ‘Stilleven met asperges’ van de 17e eeuwse schilder Adriaen Coorte, uit het derde seizoen Het geheim van de Meester. Ze kijkt regelmatig naar het programma en vond de aflevering over Coorte erg inspirerend. Hoe is het Coorte gelukt om een stilleven zo precies te maken in die tijd? Snelder vond het een “onmogelijke opdracht”. 

blockquote
De vis was niet meer vers, maar het doek was af.
Winnaar Claire Snelder

Precies daar dacht ze aan toen ze bij de groothandel verschillende bakken vol vis zag staan. De vissen deden haar denken aan de asperges op het werk van Coorte en het leek haar een uitdaging om deze te schilderen. Om dit beeld goed vast te houden maakte ze verschillende foto’s van de bakken vol vis. Later kwam ze erachter dat het sardientjes waren. Snelder: “De vis was niet meer vers, maar het doek was af.

Jurycommentaar

De jury vond het kunstwerk 'Kistje verse vis' er het meeste uitspringen. Charlotte Caspers vertelde dat ze de uitsnede en het kleurgebruik van Snelder erg interessant vonden. Ze vonden het mooi hoe de kist het formaat van het schilderij bepaalde. Charlotte: 'Het is ook erg smaakvol geschilderd.' Daarnaast vond de jury het een mooi opzichzelfstaand kunstwerk. 'Zonder het programma staat het kunstwerk ook', gaf Charlotte aan.  

Snelder schildert al heel lang, maar begon met tekenen. Toen haar dochter werd geboren stopte ze een jaar met haar werk in het onderwijs en begon haar hobby naar een hoger niveau te tillen: ze nam lessen en volgde masterclasses. Doorgaans schildert Snelder vooral portretten. Haar werk ‘Kistje verse vis’ schilderde ze speciaal voor de kunstwedstrijd van Het geheim van de Meester en ze werkte er ongeveer drie dagen aan. 

'De creativteit in Nederland is heel groot'

De jury had het heel moeilijk met het maken van een keuze door de diversiteit van de ingezonden kunstwerken. "De creativiteit in Nederland is heel groot." Ze vonden het verrassend om te zien hoe mensen geïnspireerd zijn geraakt door de meesters uit de serie. 

Het werk ‘Zee en duin’ van Marije Bouman eindigde op de tweede plek en ‘Once in a blue moon’ van Jolanda van Velthoven eindigde op de derde plaats. 

Marije Bouman schildert het liefst landschappen met een twist, waar ze haar gevoel in kwijt kan. Ze noemt het landschappen tegen het abstracte aan. Voor haar deelnemende schilderij ‘Zee en duin’ werd ze geïnspireerd door ‘Gezicht op Haarlem met bleekvelden’ van Jacob van Ruisdael.

Jolanda van Velthoven schildert veel bomen en portretten. De bomen schildert ze vooral op gevoel en portretten voor de uitdaging. Ze geniet van deze afwisseling. Voor haar deelnemende werk ‘Once in a blue moon’ vond ze inspiratie in het werk van Jan Sluijters.

Meer over de inzendingen van de kunstwedstrijd

Video prijsuitreiking kunstwedstrijd Het geheim van de Meester

Deel dit artikel