Is de zilveren schaal in het Rijksmuseum daadwerkelijk vervaardigd van zilver afkomstig uit de waardevolle collectie van de Zilvervloot, die Piet Hein in de 17e eeuw succesvol veroverde? Robert van Langh presenteert de eindconclusie van het onderzoek en levert voor eens en voor altijd het Historisch Bewijs.

Martine, Robert en Stephanie ontrafelden in de vierde aflevering van Historisch Bewijs het verhaal van een zilveren schaal in de vaste collectie van het Rijksmuseum. Is deze schaal daadwerkelijk vervaardigd van zilver afkomstig uit de waardevolle buite van de door Piet Hein veroverde Zilvervloot? Door middel van historisch- en materiaaltechnisch onderzoek stuitte het team op een interessante ontdekking in de inventarislijst van de Zilvervloot en werden ze geleid naar een weegtheorie, die nader onderzoek behoefde. En wat is het verhaal achter de loodisotopen in de schaal: zijn deze afkomstig uit Midden-Amerika of uit Europa?

Materiaalonderzoek vs. archiefonderzoek

In het programma 'Historisch Bewijs' wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd, dat er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Deel dit artikel