Hoofd Conservation & Science Robert van Langh presenteert de eindconclusie van het onderzoek dat in de derde aflevering van Historisch Bewijs wordt gevolgd. Martine, Robert en Stephanie halen de waarheid boven water en onderzoeken of de vilten hoed die in het Rijkmuseum ligt daadwerkelijk de hoed is die Ernst Casimir - voorvader van Koning Willem-Alexander - droeg toen hij bij de Slag om Roermond in zijn hoofd werd geschoten.
In de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam ligt al jaren een vilten hoed met een kogelgat erin. Op het bijbehorende bordje staat dat deze bewuste hoed in 1632 werd gedragen door stadhouder Ernst Casimir. Terwijl hij de loopgraven bij Roermond inspecteerde, werd hij door de tegenpartij in zijn hoofd geschoten, recht door zijn hoed heen. Maar gaat het hier inderdaad om dezelfde hoed? Het team van het Rijksmuseum zoekt het in 'Historisch Bewijs' uit. Met behulp van de Koninklijke Verzamelingen in het Koninklijk Huisarchief, kogels en geweren van het Nationaal Militair Museum te Soesterberg en experts van het Nederlands Forensisch Instituut wordt de waarheid achterhaald. Robert van Langh presenteert in het Rijksmuseum de eindconclusie van het onderzoek.
Materiaalonderzoek vs. archiefonderzoek
In het programma 'Historisch Bewijs' wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd, dat er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.