Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum Martine Gosselink presenteert de eindconclusie van het onderzoek dat in de eerste aflevering van Historisch Bewijs wordt gevolgd. Martine, Robert en Stephanie geven voor eens en voor altijd antwoord op de vraag: Met welk zwaard werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd?

Het Rijksmuseum heeft sinds 1878 een zwaard in de collectie waarvan lange tijd is beweerd dat Johan van Oldenbarnevelt ermee is onthoofd. Maar in 2018 dook er een andere kanshebber in Duitsland op, in de collectie van de Staatlichen Kunstsammlungen in Dresden. Is een van deze zwaarden daadwerkelijk hét zwaard waarmee de stichter en leider van de Republiek der Nederlanden werd vermoord? Deze vraag stond centraal in de eerste aflevering van het AVROTROS-programma Historisch Bewijs. Het onderzoeksteam van het Rijksmuseum heeft door middel van archief- en materiaaltechnisch onderzoek een antwoord gevonden op deze vraag.

Materiaalonderzoek vs. archiefonderzoek

In het programma wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd die er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Deel dit artikel