In welke boekenkist ontsnapte Hugo de Groot in 1621 uit Slot Loevestein? De kist van het Rijksmuseum, de kist van Slot Loevestein of de kist van Museum Prinsenhof Delft? Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum Martine Gosselink presenteert de eindconclusie van het materiaaltechnisch en historisch onderzoek en levert het voorlopig Historisch Bewijs.

Martine, Robert en Stephanie duiken in de vijfde aflevering van Historisch Bewijs in de herkomstverhalen van de drie kisten. Kan één van de mogelijke relieken worden uitgesloten? Door middel van CT-scans, 3D-mapping, forensisch sporenonderzoek en literatuuronderzoek wordt de waarheid achterhaald.

Materiaalonderzoek vs. archiefonderzoek

In het programma 'Historisch Bewijs' wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd, dat er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Deel dit artikel