Zijn de tong en vinger in het Haags Historisch Museum daadwerkelijk menselijke resten van Johan en Cornelis de Witt, die in 1672 gruwelijk werden gelyncht tijdens een woedende volksopstand?

Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel storten zich in de zesde aflevering van Historisch Bewijs op twee menselijke lichaamsdelen: een tong en een vinger. Deze resten liggen in de collectie van het Haags Historisch Museum en zijn vermoedelijk eigendom van Johan en Cornelis de Witt. De stadhouder en zijn broer werden eind 17e eeuw vermoord door een uitgelaten menigte, waarna de lichamen werden verminkt en er een handel in lichaamsdelen ontstond. Martine en Stephanie duiken in de geschiedenis van het verhaal en Robert probeert door middel van DNA-onderzoek een matchend profiel te vinden. Zijn de tong en vinger echt van de broers? Martine presenteert de eindconclusie van het onderzoek.

Materiaalonderzoek vs. archiefonderzoek

In het programma 'Historisch Bewijs' wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd, dat er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Deel dit artikel