Hoofd Conservation & Science Robert van Langh presenteert de eindconclusie van het onderzoek dat in de tweede aflevering van Historisch Bewijs wordt gevolgd. Martine, Robert en Stephanie geven voor eens en voor altijd antwoord op de vraag: Zijn de 11 verfzakjes uit de Collectie Six eigendom van Rembrandt van Rijn?

In de kunstcollectie van de familie Six ligt een kistje met 11 verfzakjes. Het verhaal gaat dat dit kistje in de 17e eeuw cadeau werd gedaan aan de familie, door niemand minder dan kunstschilder Rembrandt van Rijn. Klopt dit verhaal en zijn de zakjes inderdaad afkomstig uit het atelier van Rembrandt? Het onderzoeksteam van het Rijksmuseum heeft door middel van materiaal-technisch onderzoek, waaronder een deeltjesversneller, antwoord gevonden op deze vraag. Hoofd Conservation & Science Robert van Langh presenteert de eindconclusie van het onderzoek. Martine, Robert en Stephanie geven hiermee voor eens en voor altijd antwoord op de vraag: Zijn de 11 verfzakjes uit de Collectie Six eigendom van Rembrandt van Rijn?

Materiaalonderzoek vs. archiefonderzoek

In het programma wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd, dat er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van historische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Deel dit artikel