'Historisch Bewijs Extra: Van microscoop tot isotoop' gaat verder waar 'Historisch Bewijs' eindigt. Het programma gaat dieper in op de verschillende innovatieve onderzoekstechnieken die het team van het Rijksmuseum toepast om de echtheid van de museumstukken te achterhalen. Kijk mee over de schouders van de onderzoekers en experts. In de zesde aflevering word je meegenomen in de wereld van DNA-onderzoek en menselijke resten: wat vertellen archeologische opgravingen ons over de geschiedenis? En hoe ver is de wetenschap op het gebied van DNA?

In de zesde aflevering van 'Historisch Bewijs' storten Martine Gosselink, Robert van Langh en Stephanie Archangel zich op het verhaal van het houten kistje met een tong en vinger in het Haags Historisch Museum. Zijn deze twee lichaamsdelen daadwerkelijk van Johan en Cornelis de Witt, de broers die in 1672 gruwelijk werden gelincht tijdens een opgehitste volksopstand in Den Haag? Door middel van historisch onderzoek en het opsporen van DNA - in zowel de menselijke resten als in de botten van familieleden - probeert het team antwoord te vinden op deze vraag.

DNA-onderzoek op menselijke resten

In menselijke resten is veel terug te lezen, maar een volledig DNA-profiel nabootsen is lastiger dan gedacht. Expert archeologisch DNA Evelina Altena stort zich op dit werkveld en ziet dat er steeds meer te onderzoeken valt: sinds de jaren '60 zijn er regelmatige nieuwe technieken en revoluties op DNA-gebied, maar er valt nog altijd veel te ontdekken. De samples van de tong en vinger uit het Haags Historisch Museum worden in het Leids Universitair Medisch Centrum in de koelkast bewaard, met de hoop dat er in de toekomst nog meer uit het materiaal te halen valt.

Deel van het onderzoek van Historisch Bewijs is het uitpluizen van menselijke botresten in het familiegraf van de familie de Witt. Wat voor een informatie kun je uit soortgelijke botten halen? Fysisch antropoloog Steffen Baetsen ontfermt zich over menselijke botten bij archeologische opgravingen: hij leest geschiedenis in de spullen die collega's opgraven. Als de botten zijn schoongespoeld, gedroogd en uitgezocht, komen ze bij Steffen terecht. Meestal geven dit soort botten nieuwe en onverwachte kennis over een locatie of een historische gebeurtenis.

Deel dit artikel