Meer weten over Hunted? We hebben de belangrijkste feiten voor je op een rij gezet. 

De facts op een rij

- Vanaf maandag 7 oktober
- Acht weken lang elke maandag om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 3

In Hunted maak je kennis met:
- Het hoofdkwartier - bestaande uit 12 mensen, onder leiding van Sander Schaepman en Marcel van de Ven
Dit team bestaat uit mensen die ervaring hebben bij politie, defensie en in de private sector
- De Hunters - er zijn 3 Huntersteams, zij volgen elk spoor van de voortvluchtige kandidaten om ze op te sporen en te pakken te krijgen. Alle Hunters hebben ervaring bij bijvoorbeeld de politie, als detective of als militair
- De kandidaten - 1 individu en 6 duo’s gaan de uitdaging aan om 500 uur onder te duiken en uit handen te blijven van de Hunters
- Hunted is een sociaal experiment/real-life thriller
- Hunted is actief op Facebook, Twitter en Instagram

Wat is Hunted?

Hunted is een spannend kat- en muisspel: hoe blijf je als voorvluchtige uit handen van een opsporingsdienst? Is het mogelijk is om van de ene op de andere minuut te verdwijnen en drie weken uit handen te blijven van een groep gelouterde opsporingsdeskundigen?
In dit programma gaan 13 Nederlanders vrijwillig deze uitdaging aan. De voortvluchtigen zetten alles op alles om ‘onder de radar’ te blijven, terwijl het speciaal voor het programma opgerichte opsporingsteam er juist alles aan doet om deze mensen zo snel mogelijk te vinden.
Hunted is een spannend sociaal experiment en speelt in op de discussie over privacy.

Discipline

Om niet gepakt te worden is discipline nodig. Elke vorm van contact is een aanknopingspunt om gepakt te worden. Hoe verplaats je je? Waar verblijf je? Deelnemers worden 500 uur 24/7dag gevolgd door een cameraman.

Drie regels

De deelnemers mogen zelf hun vlucht bepalen zolang ze zich houden aan drie regels:
• • maximaal 48 uur op dezelfde plek
• • Nederlandse wet niet overtreden
• • binnen de landgrenzen blijven

Toprechercheurs

Het zeer ervaren opsporingsteam werkt volledig zelfstandig en moet 100% op eigen kracht en vindingrijkheid zien uit te vinden waar de voortvluchtigen zich bevinden. Dat is nu juist de uitdaging en de reden dat gelouterde opsporingsexperts willen meewerken aan dit sociale experiment:
Dit zijn niet voor niets allemaal top-mensen uit de wereld van recherche en opsporing. Het opsporingsteam is te allen tijde letterlijk en figuurlijk strikt gescheiden gebleven van het productieteam.

Privacy gevoelige info

Het programma heeft toegang tot alle voor het programma relevante gegevens van de kandidaten, hun familie en vrienden en bekenden in de directe omgeving.
Met hun nadrukkelijke toestemming is gebruik gemaakt van onder andere bankgegevens, telefoongegevens, huiszoekingen, ondervragingen etc. Maar niet elke methode vergt toestemming, vandaag de dag wordt minstens zoveel gebruik gemaakt van de enorme hoeveelheid aan informatie die openlijk aanwezig is op het internet en via social media (zogeheten open source).

Gedetailleerde research

Maanden van gedetailleerde research zijn vooraf gegaan aan Hunted:
- Welke bevoegdheden en opsporingsmethodes heeft politie en justitie vandaag de dag? - Aan welke randvoorwaarden moeten opsporingsinstanties voldoen om binnen de wettelijke kaders te blijven?
- Wat zijn de locaties van bijvoorbeeld mobiele telefoonmasten en hoe werkt automatische kentekenplaatherkenning in Nederland?

Beveiligingscamera’s

Tijdens de voorbereiding is ook uitvoerig onderzoek gedaan naar alle beveiligingscamera’s in Nederland.
Voor het in kaart brengen van deze camera’s zijn alle Nederlandse gemeenten en provincies aangeschreven middels meer dan 400 WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur).

Geld/pinpas

De deelnemers krijgen een pinpas mee, met daarop in totaal 300 euro en een dag limiet van 70 euro.
Eigen geld meenemen is niet toegestaan, de kandidaten slaan op de vlucht zonder contant geld.

Deel dit artikel