Onder leiding van oud recherche chef Sander Schaepman jaagt een team van ervaren specialisten op het hoofdkwartier op de ‘voortvluchtigen’. Wie is wie en wat is hun achtergrond?

Sander Schaepman

Functie op het hoofdkwartier: Chef

Sander is ruim 25 jaar werkzaam geweest bij de politie, vooral in recherchefuncties en Bijzondere Eenheden, zijn laatste rang was Commissaris van Politie. Hij was als hoofd van rechercheafdelingen en kernteams belast met de aanpak van de internationale zware georganiseerde criminaliteit, moordzaken en complexe onderzoeken. Ook was hij als gastdocent inzake leiderschap en opsporingsonderzoeken verbonden aan verschillende opleidingsinstituten zoals de Nederlandse Politieacademie en het SSR. Sinds 2008 heeft hij een eigen bureau als expert op het gebied van veiligheid en laat hij als trainer (directie)teams beter functioneren. Hij zat in 2015 als expert in Libanon en is sinds oktober 2016 verbonden als Hoofd Veiligheid en Naleving (a.i.) aan de Gemeente Helmond.

Marcel van de Ven

Functie op het hoofdkwartier: operationeel leider

Marcel is ruim 10 jaar onderdeel geweest van de Unit Specialistische Operaties (USO) van de landelijke eenheid; een zeer selecte groep zwaar getrainde politie experts, die wereldwijd geheime, zeer risicovolle opdrachten uitvoerden. Deze operaties maakten deel uit van onderzoeken in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Daarna was Marcel leidinggevende van diverse specialistische rechercheafdelingen zoals het observatieteam, forensische opsporing en zedenzaken. Tevens was hij onderhandelaar bij gijzelingen, afpersingen en ontvoeringen. Marcel heeft gewerkt aan diverse spraakmakende rechercheonderzoeken op het gebied van liquidaties en ontvoeringen, allen gerelateerd aan de zwaar georganiseerde misdaad. Marcel is momenteel CEO van een internationaal opererend recherche- en beveiligingsbureau en daarnaast werkzaam als trainer/prestatiecoach voor topsporters en management

Selmar Smit

Functie op het hoofdkwartier: TNO Specialist

Selmar is werkzaam als onderzoeker en adviseur bij TNO op het gebied van het toepassen van big data en artificial intelligence bij defensie en politie. Hij is aan de Vrije Universiteit Amsterdam gepromoveerd op het onderwerp Machine Learning. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van voorspelmodellen voor crimineel gedrag, en daarnaast de praktische uitdagingen en ethische dilemma’s die komen kijken bij het daadwerkelijk gebruik van deze methoden.

Jeroen de Rijke

Functie op het hoofdkwartier: tactisch rechercheur

Jeroen is 28 jaar werkzaam geweest bij de politie. Hij heeft uitgebreide ervaring in het werken met en voor landelijke specialistische recherche afdelingen.
Tijdens zijn loopbaan is hij als specialist werkzaam geweest bij het arrestatieteam. Hij is getraind in special skills. Een expert met jarenlange ervaring in het aansturen van undercoveroperaties op het gebied van zwaar georganiseerde misdaad en terrorisme in binnen- en buitenland. Daarnaast is Jeroen samen met Marcel van de Ven eigenaar van een recherche -en trainingsbureau.

Remco Boelsma

Functie op het hoofdkwartier: tactisch rechercheur

In 2000 is Remco begonnen als medewerker bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Hij stapte over naar de FIOD en werd daar coördinator verdovende middelenonderzoeker. Dit heeft hij jaren met veel plezier gedaan en aan vele grote (en gevaarlijke) zaken gewerkt. Bij de FIOD heeft hij veel ervaring opgedaan in recherchewerk, observeren en het horen van verdachten en getuigen. Na zijn opleiding Politiekundige is werkzaam geweest bij de politie Nijmegen en heeft hij gewerkt als fraudeonderzoeker voor zorg- en uitkeringsfraude.

Mireille Postema

Functie op het hoofdkwartier: tactisch rechercheur

Mireille is sinds 1997 werkzaam in de opsporing en heeft uitgebreide ervaring op het gebied van zware georganiseerde criminaliteit en witte boordencriminaliteit. Als inspecteur van politie bekleedde zij functies binnen de noodhulp en recherche in Den Haag en Scheveningen. In 2002 is zij overgestapt naar de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en heeft zich beziggehouden met het doen van onderzoeken op het gebied van fiscale en financiële fraude bij onder meer huisjesmelkers, notarissen en diverse grote horecaondernemingen. Sinds 2016 is zij werkzaam voor het Anti Corruptie Centrum van de FIOD en verricht onderzoek naar binnen- en buitenlandse corruptie.

Joey Roelofs

Functie op het hoofdkwartier: digitaal rechercheur

Joey is in het dagelijks leven betrokken bij zowel digitale als tactische onderzoeken en weet door zijn ervaring met deze beide werelden hoe digitaal en tactisch strategisch op elkaar afgestemd dienen te worden. Zijn rol bij zijn eigen particuliere recherchebureau is het best te omschrijven als strategisch onderzoeker en woordvoerder. Vanaf eind 2015 kwam hij vaak in de media als onderzoeksleider van de zaak Dascha Graafsma en als woordvoerder van de familie. In deze periode heeft hij menig ander dubieus overlijden onderzocht en families bijgestaan. Hij wordt mede hierdoor door menig expert geprezen voor zijn doorzettingsvermogen. Door het tactische- en digitale onderzoek strategisch op elkaar af te stemmen, zorgt hij voor meer efficiëntie en resultaten in elk type onderzoek, of dat nou een moordzaak, fraudezaak, stalking-zaak of manhunt is. Joey is een onmisbare schakel in het moderne digitale onderzoekslandschap.

Rick Boerebach

Functie op het hoofdkwartier: digitaal rechercheur

Rick begon op achtjarige leeftijd uit passie met het programmeren van software. Hij heeft jarenlange ervaring met cyber security en heeft diverse start-ups in de tech-wereld gehad. Sinds januari 2019 heeft hij samen met Joey Roelofs een particulier recherchebureau dat zich op zowel zakelijk als maatschappelijk vlak razendsnel ontwikkeld. Rick is snel uitgegroeid tot een specialist in de digitaal forensische wereld. Hij houdt zich in het dagelijks leven voornamelijk bezig met het vervaardigen van (verwijderde) informatie uit mobiele telefoons, digitale apparatuur en andere data- dragers. Rick heeft inmiddels veel ervaring met stalking-zaken en dubieuze overlijdensgevallen. Zijn brede (digitale) kennis is een enorme bron van informatie voor anderen en zijn vasthoudendheid is een motivatie voor allen die met hem samenwerken

Jobien Berkouwer

Functie op het hoofdkwartier: profiler

Jobien is juriste en voormalig hoofdinspecteur van politie. Ze werkte 15 jaar in verschillende functies bij de politie in Amsterdam, Twente, IJsselland en de Politieacademie. Sinds 2011 is zij zelfstandig ondernemer. In 2016 verscheen haar eerste thriller Zomermeisjes, die in 2018 als Summer Girls in Duitsland werd uitgebracht. Ze schrijft momenteel aan haar tweede thriller die binnenkort zal verschijnen.

Lucia, Maxime en Mearle

Functie op het hoofdkwartier: assistenten van het team.

Deel dit artikel