De deelnemers: 14 mannen en vrouwen beginnen aan hun opleiding tot spion en maken hun entree in de Base, de plek waar ze dag en nacht verblijven om een trainingsprogramma te doorlopen.    

Hugo (25)
Ondernemer Hugo droomt van een baan bij de Nederlandse veiligheidsdiensten en wil graag de officiersopleiding combineren met een master Intelligence & Security. Deelname aan I SPY ziet hij als een goede voorbereiding daarop. “Veiligheid is voor mij belangrijk omdat ik vind dat iedereen zich veilig zou moeten voelen. En als ik eraan kan bijdragen om het voor een ander veiliger te maken dan lijkt me dat heel nobel”.

Bob (31)
De Brabander Bob houdt wel van een feestje, maar ook van zijn vriendin en pasgeboren dochter. Hij denkt dat zijn sociale skills hem ver zullen brengen. De kans om ingewijd te worden in het leven van een spion is een jongensdroom voor hem. “Ik kijk al van jongs af aan alle James Bond films. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door spionage, het leven van een geheim agent en ik ben heel benieuwd of ik me daarin staande kan houden”.

Martje (27)
De uit Friesland afkomstige Martje doet mee om uit haar comfortzone te stappen en meer mensenkennis op te doen. Naast haar werk als voedingskundige bezoekt ze ook wekelijks de kerk. Ze is benieuwd of haar geloof te combineren valt met het leven van een spion. “Mijn geloof is heel erg belangrijk voor mij. In alle keuzes die ik maak, probeer ik ook God te betrekken. Dat is wel mijn drijfveer. Ethisch gezien moet het nog wel bij je passen en ik wil trouw aan mezelf blijven. Dus dat wordt interessant”.

Collin (25)
Stoere biker Collin uit Almere heeft van huis uit kunnen meekijken in de wereld van de straatcriminaliteit. Zal zijn werkervaring bij de politie hem helpen het ver te schoppen als spion?  “In deze opleiding ga ik de ‘good cop’ spelen tot het punt dat ik de ‘bad cop’ moet spelen. Dan zal ik toch op een gegeven moment voor mezelf moeten kiezen. En gevoelens kwetsen. Uiteindelijk gaat het erom of je een goed geheim agent kan zijn”.

Pravesh (26)
De outgoing neuro-chirurg Pravesh heeft zijn hele leven lang hard gewerkt om dokter te worden en hoopte daarmee zijn ouders trots te maken. Met zijn deelname aan I SPY volgt hij -voor het eerst- zijn hart. “Ik denk dat een geheim agent veel overeenkomsten heeft met een dokter. Je moet slim zijn, sociaal, mensen kunnen overtuigen van jouw waarheid. Ik hoop hiermee een eigen interessegebied te bewandelen en mijzelf te beproeven in een nieuwe wereld”.

Khalid (24)
Khalid is de benjamin van de groep. Hij wil graag zijn grenzen verleggen en is ervan overtuigd dat hij zijn veelzijdigheid kan inzetten om als finalist mee op buitenlandse missie te gaan. 
“Ik spreek drie talen, Engels, Nederlands en Koerdisch. Ik denk dat dat mij gaat helpen. M’n uiterlijk is al een beetje Arabisch-achtig. Stel je voor dat je ergens komt, in een onbekend land. Dan kan het een goede dekmantel zijn. Met een Nederlands-Arabische achtergrond kun je je heel makkelijk camoufleren”.

Susanne (38)
IT-er Susanne weet als professioneel pokeraar als geen ander hoe ze koelbloedig mensen om de tuin kan leiden. De vraag is of dat haar in de wereld van de spionage ook gaat helpen.
“Ik denk dat ik nog wel heel veel te leren heb om een goed geheim agent te zijn. Ik hoop eigenlijk een spion tegen te komen die kinderen heeft. Dat lijkt me wel een extra dimensie aan het werk geven. De verantwoordelijkheid die je thuis hebt voor je kinderen. Hoe je dat doet”.

Dok (28)
De hoog-analytische logistiek-planner Dok hoopt met zijn deelname een andere kant van zichzelf te ontdekken. “Ik heb stiekem altijd de wens gehad om privédetective te worden. Mijn leven is normaal gesproken best wel op controle gericht, terwijl ik eigenlijk ook die spannende kant, dat avontuurlijke heel erg ambieer”.

Marit (28)
Met haar fascinatie voor geheime genootschappen en geheime diensten is meedoen aan I SPY voor Marit een droom die werkelijkheid wordt. Ze hoopt meer over hun werkwijze te leren. 
“Ik ben heel benieuwd hoe het is om te werken als spion, wat de AIVD of de veiligheidsdiensten nou eigenlijk mogen. Wat ze mogen achterhalen, of ze je echt mogen afluisteren of ze met een mini-drone in je huis vliegen om te kijken wat je doet. Hoe ver mag je daarin gaan?”

Ben (30)
Als verpleegkundige op de spoedeisende hulp is Ben behoorlijk stressbestendig en heeft hij de nodige mensenkennis opgedaan. Die wil hij gaan inzetten tijdens zijn opleiding tot spion.
“Ik hou van situaties waarbij list, bedrog en tactiek komt kijken. Ik denk dat je moet kunnen ‘kameleonnen’. Dat je meebeweegt met de mensen, maar ook op de juiste momenten je mond kunnen houden om zo je doel te kunnen bereiken”.

Anja (35)
Met haar kennis van de Turkse, Russische, Duitse, Engelse en Nederlandse taal lijkt de bereisde Anja een veelbelovende spion in spé. Ze leest en kijkt alles wat los en vast zit als het over spionage gaat. “Het lijkt me super interessant om geheim agent te zijn en allemaal geheime missies te hebben. Dat je leven heel erg spannend is elke dag. Ik denk ook dat ik een goede spion ben, omdat ik flexibel, empathisch en intelligent ben. Omdat ik gewend ben in verschillende landen te wonen en met heel veel verschillende mensen om te gaan”.

Rebecca (50)
De communicatief vaardige hoofdredacteur Rebecca ziet I SPY als de ultieme kans om een nieuwe kant van zichzelf te ontdekken en misschien nog een carrière-move te maken.
“Al van kleins af aan fascineert dit beroep mij. Ik doe niets liever dan graven en dingen aan het licht brengen. Ik smul ook van clubs als Bellingcat, die al hun research via internet en andere open source bronnen doen, ik vind dat prachtig”.

Tony (30)
Tony heeft 5 escape-rooms in zijn bezit. Hij kijkt vaak eerst de kat uit de boom en speurt graag op het internet naar informatie. Eigenschappen die hij goed denkt te kunnen gebruiken tijdens I SPY. “Ik ben iemand die zichzelf goed voorbereid. Zodra ik met iemand het gesprek aanga of een afspraak heb, ga ik die persoon eerst 'opzoeken'. Wat kan ik van tevoren over die persoon te weten komen? Ik denk dat mensen me kunnen onderschatten omdat ik een heel rustig persoon ben maar stiekem wel heel veel opsla en daardoor veel kennis heb”.

Juan (49)
De man met de meeste senioriteit is de Rotterdammer Juan. Deze avontuurlijke hypotheekadviseur is ervan overtuigd dat hij een goede spion kan zijn die het ver gaat schoppen.
“Ik vind dat ik heel goed verhalen kan verzinnen. Een verhaal overtuigend neerzetten en een ander wijsmaken dat het zo is, gaat wel een voordeel opleveren in deze opleiding”.

ISPY-artikel.jpg
v.l.n.r. Onno, Hiske en Khalil
ISPY-artikel.jpg

Voormalig inlichtingenofficieren
Onno is bijna 17 jaar lang betrokken geweest bij risicovolle en politiek gevoelige operaties in het buitenland. Khalil heeft de afgelopen 10 jaar onder diverse dekmantels in het buitenland geheime missies uitgevoerd en verzorgde onder meer de techniek die daarbij nodig is. Hiske heeft in analytische en operationele rollen nationale en internationale onderzoeken gecoördineerd.

Deel dit artikel