Het favoriete verhaal van Paul de Leeuw over Erica en Martien die met hun dochters Montana en Maxime naar Frankrijk vertrokken. In Thénioux kochten zij een even reusachtig als vervallen kasteel.

In deze aflevering de favoriet van Paul de Leeuw. Hij kijkt Ik Vertrek tijdens zijn cardiotraining en geeft toe net iets harder te gaan rennen als er weer eens een waterleiding knapt. Tegelijkertijd heeft hij veel ontzag voor alle mensen die het roer zo drastisch omgooien.

Paul de Leeuw: 'Ik heb enorm veel bewondering en respect voor iedereen die de stap zet, want ik heb het nog nooit gedurfd.' Het verhaal over Erica en Martien die met hun dochters Montana en Maxime naar Frankrijk vertrokken, vindt hij heel speciaal. In het gehucht Thénioux kochten zij een even reusachtig als vervallen kasteel. En niet alleen de onmogelijke uitdaging die het echtpaar aanging, maakte indruk; vooral de geaardheid van Martien was het gesprek van de dag. Negen jaar na hun vertrek ziet hun leven er heel anders uit en reageert Martien op alle commotie. 'Mensen zeiden 'ziet die Erika dan niet dat die Martien homo is?' Ga wat anders doen met je leven. Al die negativiteit... Opzouten!'

2007


Martien en Erica Renkema uit Sassenheim. Het echtpaar verruilt hun goedlopende woonwinkel voor een fors kasteel in de buurt van Parijs. In een gebied dat bekendstaat om de chique buitenverblijven van rijke kooplieden uit de achttiende eeuw, zullen Martien en Erica een chambre d'hôte beginnen. Hun dochters Montana van twaalf en Maxime van tien staan niet bepaald te trappelen om hun dynamische leventje te verruillen voor een onzeker bestaan in een klein gehucht met leeftijdsgenootjes die ze niet kunnen verstaan.


Het verwaarloosde kasteel dat ze kochten, werd in enkele maanden tijd omgetoverd tot een waar paleis. Alleen: echte kasteelheren hoeven niet dagelijks klanten te bedienen die van alles vragen, met de pot meeëten en tot laat in de avond aan hun bar blijven hangen.

Ze willen terug naar Nederland

Erica wist het al langer: table d'hôtes is niets voor haar en bedienen al helemaal niet. Martien houdt de moed er nog lang in, kookt de sterren van de hemel en toont zijn gasten immer een vriendelijk gezicht. Maar, het breekt ook hem op dat hij dagelijks gehaast met zijn meiden voor de televisie moet eten en nergens meer tijd voor heeft.

Kortom: de familie Renkema wil terug. Terug naar het kikkerlandje, met haar mindere keuken en slechte weer. Maar met een gezelligheid waar geen buitenland ooit tegenop kan.


Lees ook: Hoe gaat het nu met de Renkemaatjes?

Deel dit artikel