Al heel wat jaren zijn oud-Ik Vertrekkers, Rudolf en René op de Emigratiebeurs in Houten te vinden om presentaties te houden over emigreren naar Frankrijk en het starten van een Chambre d’hôtes. Ze vertellen daar hun verhalen, geven advies en proberen aanstaande emigranten een stukje op weg te helpen. 

Dit zijn de cruciale tips van Rudolf en René:

1. Locatie, locatie, locatie 

Het kiezen van een plek waar je wil wonen (en werken) is erg belangrijk. Ga niet over één nacht ijs zeggen ze altijd. Een plek, plaats, dorp of streek waar je het naar je zin hebt is essentieel. Het gebouw of het huis kan vaak wel aangepast worden aan de wensen die je hebt!

2. Voorbereiding

Het belangrijkste bij emigreren is een goede voorbereiding op alle fronten. Maak gebruik van internet, maar wees wel alert op de actualiteit van het artikel. Op alle vragen waar wij niet direct zelf een antwoord op hebben, weten we wel waar het juiste antwoord te vinden of wie daarbij kan helpen. Zo werken wij mee aan de vrijwilligersorganisatie Raad & Daad

3. De taal

Leer de taal. Leer in ieder geval de basis van de taal in Nederland voor je vertrekt. Een uitgebreide cursus is natuurlijk het beste, maar soms is daar geen tijd meer voor. Met de basis kun je plaatselijk verder met cursussen en al doende leert men. Zelf vinden we dat als je in het land, van je emigratie woont, je de taal pas echt leert. Want dan ontkom je er niet aan om bv. de telefoon op te nemen, maar een basiskennis is zeker noodzakelijk.

4. Een chambre d'hôtes beginnen

In Frankrijk zijn al heel veel chambre d’hôtes te vinden en het aantal breidt zich alleen maar uit. Ondanks dat is het nog steeds mogelijk om iets met succes te starten. Maar ook daarbij is een goede voorbereiding de eerste stap. Bepaalde eisen, wetten en regels zijn meestal wel online te vinden. 

Je doelgroep en hoe je het aanpakt wordt daarentegen steeds belangrijker. Wij organiseren zelf al een aantal jaren een praktische workshop over dit onderwerp. Hier hameren wij ook op de aanpak en het volgen van je eigen verhaal. Maar… wel realistisch

5. Meedoen aan ik Vertrek

Ik Vertrek staat naast ons op de emigratiebeurs en Ik Vertrek is gewoon heel erg fijn om aan mee te doen. Je komt in een keer bij een heel groot publiek binnen. Dus neem contact op met Ik Vertrek als je emigratieplannen hebt.

Aanmelden Ik Vertrek

 

Waar kennen we Rudolf en René ook alweer van?

Rudolf en René vertrokken in 2007 naar Frankrijk om een Bed and Breakfast, oftewel in het Frans  een Chambre d’hôtes, te openen. Hun avonturen werden vastgelegd met als resultaat een mooie Ik Vertrek aflevering in 2007. Twee jaar later kwam de filmploeg nog eens terug en dat is te zien in de Ik Vertrek follow up aflevering.

Inmiddels zij wij begonnen aan een 14de seizoen met onze chambres d’hôtes, twee vakantiehuizen en mini-camping. We doen het wel wat rustiger aan; een korter seizoen en zelfs een kamer en drie campingplekken minder. Zes avonden per week schotelen wij onze gasten een viergangendiner voor. En op donderdag is het soepdag.

Als jullie gaan emigreren, succes met de voorbereidingen!

Rudolf en René

Deel dit artikel