Op vakantie wordt vaak het zaadje om te emigreren geplant. Dromen van een bestaan in een ander land: meer zon, minder regels en eigen baas zijn! Wat bij onze emigranten begon als een mooie zomerdroom, werd na hard werken en nooit opgeven werkelijkheid. In vier inspirerende zomerherhalingen zie je een compilatie van de eerste uitzending en de follow up van een emigrant. Deze keer het verhaal van Mark en Margo.

Uitzending zaterdag 27 juni 2019 om 20.25 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien) 

26-11-2011 de eerste naturistencamping van Slowakije

Mark (46) en Margo (42) den Houting verlaten Brabant voor Slowakije. Mark heeft in Nederland meer dan twintig jaar kopieerapparaten gerepareerd en Margo was jarenlang de eigenaresse van een lingeriezaak. De veertigers willen niets liever dan samen een eigen bedrijf beginnen.

In het conservatieve Slowakije heeft het stel een boerenhoeve op de kop getikt waar ze hun grote droom willen bewerkstelligen: het runnen van een eigen camping. En niet zomaar een camping. In Pliešovce moet de eerste naturistencamping van Slowakije verrijzen. Maar voordat de deuren open kunnen, moet er nogal wat gebeuren. De oude boerderij is nauwelijks bewoonbaar en het terrein is totaal ongeschikt om een camping op te beginnen.

Vol goede moed gaan Mark en Margo aan de slag en de resultaten van hun inspanningen zijn al snel zichtbaar. Het is dan ook tijd om de burgemeester van het dorp te bezoeken. Dat in zijn dorp een naturistencamping zal worden geopend is hem alleen nog niet bekend?¦ Als de deuren van camping Dobrá Lúka eenmaal zijn geopend, zit het Mark en Margo niet mee. De regen komt met bakken uit de lucht en ze zijn bang dat de campinggasten vertrekken.  

21-5-2015 vervolg 10 jaar Ik Vertrek

Mark en Margo waren dolblij met de aankoop van hun boerenhoeve, maar er moest ontzettend veel aan gebeuren want het terrein is een ravage, het pand een bouwval en er is geen geld voor de verbouwing die hard nodig is. Bovendien kwamen er genoeg nieuwsgierige Slowaken uit de buurt langs, om eens te kijken wat zo'n naturistencamping nou precies was, maar de echte boekingen bleven uit. 

2014
Bron: Ik Vertrek
Mark en Margo vier jaar later...
2014

Financieel werd het helemaal spannend toen de vele regen in het hoogseizoen de weinige gasten wegjoeg en Mark en Margo hun buffer snel zagen slinken. De zomer erna hebben ze meer geluk, ze hebben het dubbele aantal gasten en ook het weer werkt mee. Toch moet Mark ook deze winter weer naar Nederland toe om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het seizoen erop gaan ze er weer vol goede moed tegenaan, met de hoop nu eindelijk van hun camping Dobrá Lúka te kunnen rondkomen.

Hebben ze het de afgelopen jaren financieel kunnen rondbreien en treffen we ze weer aan in Slowakije? Of hebben ze drastische maatregelen moeten treffen om te kunnen overleven?

Uitzending zaterdag 27 juni 2019 om 20.25 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien) 

Deel dit artikel