Het is hun gezamenlijke droom om Nederland achter zich te laten en samen een avontuur over de grens aan te gaan. In Ik Vertrek XL zien we hoe het twee gezelschappen vergaat die deze stap durven te zetten en naar Bonaire en Italië vertrekken. Dit zijn de mensen die hun droom gaan verwezenlijken: wie zijn deze avonturiers?

Even voorstellen: het Bonaire gezelschap

Rinse & Francine

Buitengewoon opsporingsambtenaar Rinse droomt samen met zijn vrouw Francine al jaren over een toekomst in een warm land. En Bonaire is de plek waar zij zich thuis voelen. Francine vermoedt zelfs dat ze in een vorig leven Bonairiaanse is geweest. Ze verruilen hun woning in Voorthuizen voor een stuk grond in het Caribische gebied. Hier bouwen ze samen met vrienden Oscar en Vanessa vakantieappartementen 

Rinse (59) is een alleskunner. Hij monitort de bouw sleutelt aan alles waar een motor in zit en bouwt een zeecontainer om tot hun eigen woning. Francine (54) is geïnteresseerd in spiritualiteit. Ze legt kaarten, houdt zich bezig met de geneeskrachtige werking van stenen en als het even tegenzit vraagt ze de engelen om hulp. Ze is een gezelschapsdier, en mengt zich graag onder de lokale bevolking. 

Rinse en Francine hebben een enorme drive en bij hen is het glas altijd halfvol. Deze instelling komt zeker van pas, wanneer zij tijdens de verwezenlijking van hun droom, tegenslag op tegenslag te verwerken krijgen. 

Jan & Fabienne

Jan (25) is de zoon van Rinse en Francine. Na slechts één bezoek aan het eiland was hij verkocht. Jan vertrekt niet alleen. Samen met zijn vriendin Fabienne (21) die als administratief medewerker werkt, zal hij het Gelderse Nijkerk achter zich laten. Jan is fervent motorfanaat en kijkt er naar uit om met zijn motor langs de mooie kust van Bonaire te scheuren. Met zijn werk als elektromonteur zal hij een handje meehelpen met de bouw van de appartementen. Er zullen namelijk de benodigde kabels getrokken moeten worden. Jan is zeer kritisch en houdt graag een oogje in het zeil.

Zo’n groot project moet goed gemonitord worden, vooral omdat hij en Fabienne straks zelf ook een van de appartementen zullen betrekken. De zorgzame en spontane Fabienne kijkt ook erg uit naar een nieuw bestaan op het zonnige eiland. Wel vindt ze het moeilijk om haar familie achter te laten en ook het samenwonen met de schoonfamilie is nieuw voor haar.

Oscar en Vanessa

De op Bonaire woonachtige Oscar (27) en zijn partner Vanessa (32) leren een aantal jaren geleden Rinse en Francine kennen tijdens hun vakantie op het eiland. De twee stellen raken met elkaar bevriend en wanneer Rinse en Francine hun emigratieplannen delen, ontstaat er een nieuwe samenwerking. 

Oscar en Vanessa starten vanuit een familiebedrijf hun eigen bouwbedrijf, waardoor het bijna vanzelfsprekend voelt om met elkaar in zee te gaan. Dit wordt het eerste project van Oscar en Vanessa als aannemers. Daarbij zullen ze Rinse, Francine, Jan en Fabienne op alle mogelijke manieren helpen bij het opbouwen van hun nieuwe bestaan en bedrijf. 

Vanessa houdt zich voornamelijk bezig met het regelen van alles rondom de bouw en de administratie. Ze is het zakelijke brein achter hun onderneming. Oscar is de man op de bouw, hij klust mee en stuurt het personeel aan op locatie. Hij is een man van weinig woorden, waardoor de anderen niet altijd hoogte van hem krijgen. 

Even voorstellen: het Italië gezelschap

Hans en Marja

De 63-jarige Hans en zijn vrouw Marja (60) komen uit Den Helder. Daar runnen de twee al jaren een vloerenbedrijf. Maar ze zijn zeker niet van plan om dit tot hun pensioen te doen! Het werk is fysiek zwaar en hun hart ligt in Italië. Samen met hun vrienden Ada, Wim en Renzo hebben zij hun oog laten vallen op een pand in het noordoostelijke Friuli. Hier willen ze geheel verzorgde groepsreizen organiseren, compleet met schilderworkshops en wijnproeverijen. Er moet veel aan het pand gebeuren dus de twee rechterhanden van Hans komen goed van pas.

Marja houdt zich vooral bezig met de Italiaanse bureaucratie; ze spreekt de taal en is een kei in regelen. Ze onderhoudt alle contacten en maakt afspraken met alle betrokken partijen. Haar geduld wordt op de proef gesteld, maar uiteindelijk is het de aanhouder die wint. 

Hans is vastberaden, weet van aanpakken en is een echte doorzetter. Hoewel deze grote man, zich soms krachtig uitdrukt, heeft hij een klein hartje en staat hij altijd voor anderen klaar. Op 21 januari 2022 is Hans in zijn geliefde Italië tijdens de verwezenlijking van zijn droom overleden.

Renzo

De half Italiaanse Renzo (41) is de aangenomen zoon, annex huisvriend van Hans en Marja. Hij woont in Den Helder en werkt met hen samen in het vloerenbedrijf. Toen Renzo als puber zijn vader verloor, was het Hans die zich over hem ontfermde en opnam in het bedrijf en hun gezin. Of zoals Marja het zegt: ‘Ook al is er geen bloedband, Renzo is familie.’ Het is ook Renzo, die Hans en Marja meenam, naar zijn roots. Hij liet hen kennismaken met de omgeving, de wijnen, de cultuur en al het andere dat Friuli te bieden heeft. De altijd zingende Renzo is dol op de bergen en kent de streek dan ook als zijn broekzak. Naast al het klussen, heeft hij een handeltje in Italiaanse delicatessen en zal hij de gasten meenemen voor een stevige wandeling door de bergen. 

Wim en Ada

Wim (63) en Ada (59) wonen al meer dan 39 jaar samen in het Gelderse Veenendaal. Wim is sinds kort met pensioen en werkte daarvoor bij de recherche. De goedlachse Ada heeft haar eigen lijstenmakerij, waar ze ook schilderworkshops geeft en restauratiewerk verricht. Nu Wim zeeën van tijd heeft en ook Ada haar lijstenmakerij wil overdragen, zijn ze toe aan een nieuw avontuur. Ook Wim en Ada hebben een voorliefde voor de Friuli en willen niets liever dan die streek op de kaart zetten. Samen met Hans, Marja en Renzo besluiten ze dit tot hun gezamenlijke doel te maken. 

Wim is de stille kracht van het gezelschap: hij observeert, analyseert en blijft altijd realistisch. Hij heeft verstand van juridische zaken en is geïnteresseerd in de omgeving en de geschiedenis. Hij wil dit graag delen met hun toekomstige gasten. Ada is de creatieveling van het stel. Ze brengt veel humor en staat te popelen om creatieve workshops te organiseren. Tijdens de verbouwing voorziet zij het pand van unieke versieringen en komen haar restauratie skills goed van pas.  

Ik Vertrek XL vanaf zaterdag 27 augustus 2022, 20.30 uur op NPO 1 (Daarna zijn de uitzendingen terug te zien op NPO Start)

Deel dit artikel