In ‘Ik Vertrek’ volgen we Nederlanders die hun geluk beproeven in het buitenland. Maar soms pakt het anders uit. Je krijgt heimwee, de camping is niet winstgevend, of het gras blijkt toch niet groener aan de andere kant van de heuvel. Van de 170 emigranten die we hebben gevolgd is ongeveer een kwart geremigreerd. In deze special brengen we opnieuw een bezoek aan mensen die ooit vertrokken, en uiteindelijk weer terugkeerden. En de weg terug naar huis blijkt niet altijd gemakkelijk te zijn...

Henk en Carolien

Henk en Carolien Peters verruilen in 2007 hun geliefde Groesbeek voor de bloemetjes en bijtjes op een eilandje in Costa Rica. De twee zijn helemaal in hun sas tussen de apen en Heliconia-bomen. Maar leven in het paradijs kent zijn keerzijde. Ze worden geteisterd door tropische stormen, ze zijn gebonden aan hun bedrijf, en kunnen daarom nooit terug naar Nederland om hun familie te zien. Als ze in 2016 bruut worden overvallen, besluiten ze Heliconia Island definitief achter zich te laten.

IV-28-11_Henk-en-Carolien-nu.jpg
Heliconia Island 2015
IV-28-11_Henk-en-Carolien-nu.jpg

2019

We treffen de Groesbekers op de camping in Plasmolen. Lukt het Henk en Carolien om de draad weer op te pakken en waarmee houden ze zich zoal bezig?

Familie Scholten

Ook bij familie Scholten liep het avontuur anders dan gehoopt. Wampie, Hans en de kinderen Peer, Mats en Lara vertrekken in 2006 naar het Franse Casseneuil. Ze kopen daar een gigantisch landgoed. Hans kwakkelt met zijn gezondheid en ‘ontstressen’ is het doel. Met een onverkoopbaar huis, de zorg voor drie opgroeiende kinderen, én de verbouwing van hun chambres d'hôtes kwam daar maar weinig van terecht. Hans was genoodzaakt om zijn baan in Nederland aan te houden. Jarenlang pendelt hij op en neer en bestiert Wampie in haar eentje hun bedrijf in Frankrijk. In 2017 keert het hele gezin terug na een tragische mededeling: Hans is ongeneeslijk ziek.

Frankrijk 2006

2019

Lukt het Wampie en haar gezin haar nieuwe droom in Nederland waar te maken?

Uitzending zaterdag 27 april, 20.30 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te kijken)

Deel dit artikel