Ja, er is veel veranderd sinds de laatste keer dat Ik Vertrek op de Sun Dance Ranch was (start in 2008 en winteraflevering in 2011). Vanaf mei 2013 is Dimitry er niet meer bij op de ranch! Hij had besloten met een van de helpers verder te gaan. Maar hoe dan ook; iets is zo slecht nog niet of het is ergens goed voor!

clock update 3 aug 2020, 8:44
Libelle 27-7-2020

Jarenlang leefde ze haar droom met tientallen paarden en hordes toeristen. Tot de coronacrisis toesloeg. En alles wat zij had opgebouwd, op losse schroeven kwam te staan. Anita: “Toen het coronavirus uitbrak in Europa wist ik eigenlijk al meteen dat het gedaan was. Ik zou mijn ranch niet meer kunnen runnen zoals ik dat gewend was. Dat was heel moeilijk en heeft me veel tranen bezorgd. Voor mij was het zo snel duidelijk omdat twee derde van mijn jaarinkomen komt uit het toerisme in de zomermaanden. Van het geld dat in juli en augustus binnenkomt, teer ik de volgende 10 maanden.  Ik leef op het moment van een potje geld dat ik nog achter de hand had. Daar kan ik tot december op teren en dan moet er weer geld binnenkomen.  Het geld is voor mij op dit moment namelijk genoeg, maar de zorg voor mijn tientallen paarden kan ik er niet van betalen. Ik moet daarom een aantal paarden verkopen en dat valt me heel zwaar.

 

Nu het toerisme vastloopt vanwege het coronavirus, heb ik een duwtje in de rug gekregen. Dit is het moment voor mij om alles om te gooien. En dat ga ik dan ook doen. Voorheen kwamen mensen vooral langs om te verblijven op mijn ranch en paard te rijden. Maar de paarden worden zo bijna een attractie. Veel toeristen denken even te betalen en, hup, het paard galoppeert en doet precies wat ze willen. Maar zo werkt het niet. Paarden hebben een eigen wil en persoonlijkheid. Dat is juist zo mooi aan ze en daar wil ik meer mee gaan werken.

 

Mijn ranch zal dan ook meer gaan dienen als een opvang voor jongvolwassenen waar ze tot zichzelf kunnen komen. Hier zal ik dan gaan werken met paardentherapie. Mijn paarden zijn zo vrij, zo eerlijk en zo lief. Ze kunnen veel mensen helpen die met zichzelf in de knoop zitten. Bovendien gaan we nog een aantal speciale weken organiseren voor gasten die aan persoonlijke ontwikkeling willen werken en ik ga verschillende cursussen en opleidingen geven over paarden, connectie en energie. Dat lijkt me een heel mooie manier om mijn ranch in te zetten en daar ligt een grote behoefte!. 

 

Sinds ik heb besloten dat dit voor mij het nieuwe hoofdstuk wordt, lijkt alles op zijn plaats te vallen. Ineens komen er ‘toevallig’ mensen op mijn pad die me kunnen helpen. Therapeuten die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, samen met paarden, een psycholoog die tijdelijk onderdak zoekt en samen wil werken omdat ze ook meer in en met de natuur wil werken. Het is heel bijzonder om gesprekken te voeren met ze en te merken dat er nu van alles op mijn pad komt voor mijn nieuwe avontuur.”

Update 27-10-2018

blockquote
The biggest adventure you can ever take is to live the life of your dreams
Anita

Helemaal Anders

Ik heb Anders ontmoet in de winter nadat we uit elkaar gingen. Anders is een hele lieve, zachtaardige man, western en paardenliefhebber dus dat klikte al snel heel goed! Samen met Anders gingen we met veel nieuwe energie de ranch nieuw leven inblazen. Opruimen, achterstallig onderhoud weg werken, alles een nieuw likje verf geven en nieuwe bronnen aanboren om inkomen te creëren. Anders was voorheen automonteur en hij kan echt alles met een motor repareren. Hij kan ook lassen en heeft in de elektronica gewerkt dus hij heeft vele projecten gerepareerd, hersteld en gebouwd. Je zag echt alles opknappen en mooier en frisser worden!

Inmiddels hebben we er een restaurant bij en een alcoholvergunning. We organiseren nu veel muziekavonden en activiteiten voor de plaatselijke bevolking, ook bedrijfsuitjes en alles begint eindelijk een beetje rendabel te worden. Ook hebben we 3 personen aangenomen en werken we dus met 5 personen fulltime op de ranch. Bovendien hebben we altijd wel wat stagiaires of helpers die op werkvakantie komen. We zijn constant blijven investeren en groeien.

Uitbesteden en genieten

Ik ben wel in gaan zien dat ik het niet volhield om zelf èn alle maaltijden te verzorgen, èn alle ritten te gidsen, èn alles te leiden/regelen, èn ook nog eens achter de schermen administratie, advertenties, boekingen etc. te verzorgen, ÈN ook nog een eigen leven te hebben met Anders samen. 

Ik heb inmiddels aan mezelf toegegeven dat het al een dagtaak is om alles in goede banen te leiden en organisatorisch (achter de schermen/aan de pc) alles te regelen. Dat ik niet alles zelf hoef te doen maar dingen mag/moet uitbesteden. Veel dingen heb ik dus inmiddels uitbesteed. En we proberen zelf ook weer wat meer te genieten.

Vanaf het voorjaar 2013 was Sabine een van de extra helpers die die zomer meehielp en zij heeft verschillende zomers en ook winters meegeholpen. Inmiddels woont en werkt ze hier al 2 jaar en is mijn vertrouwde rechterhand. Ze helpt met de mail en boekingen, draait de hele keuken en stuurt de helpers en stagiaires mee aan. Een goude aanwinst!

Natuurlijk geef ik nog af en toe les, help ik mee paarden trainen en geef af en toe een coaching met behulp van een paard. Daar krijg ik weer positieve energie van! Dat paardencoaching is iets waar ik me in de toekomst echt meer mee bezig wil gaan houden. Ik ben inmiddels gediplomeerd paardencoach en kindercoach. Het is heerlijk om mensen te kunnen helpen met de steun en hulp van onze paarden.

Het is en blijft een uitdaging voor mij (èn Anders) om zelf ook te blijven genieten en tijd voor onszelf te hebben (nemen!) want het is inmiddels best een groot bedrijf geworden waar we natuurlijk heel trots op zijn!  We zijn het grootste toeristische bedrijf in Hagfors Kommun (gemeente waar Ekshärad bij hoort) en we zijn zelfs vanuit de provincie Värmland genomineerd voor de Grote Nationale Toerisme prijs in Stockholm. Wat een eer was dat!!! Een kroon op ons werk!

Wat ook een MEGA beleving en kroon op ons werk was, was dat we deel hebben genomen aan een Belgisch Bed & Breakfast programma (Met 4 in bed) en dat zelfs gewonnen hebben!! Dan weet je dat je ècht op de goede weg bent!

Met 4 in bed
Met 4 in bed
Met 4 in bed

Dus iedereen is welkom voor een heerlijke vakantie met activiteiten voor het hele gezin. Want we hebben niet alleen alle mogelijke paardenactiviteiten, maar ook quads (groot en klein), schietbaan door eigen bos, kano’s, wellness (sauna & jacuzzi), camping, wandelroutes, wildsafari’s, cowboy games, western & souvenir shop, enzovoorts.

We vervelen ons dus niet en blijven ons dus met hart en ziel inzetten voor de Sun Dance Ranch!!

Anita Teunissen en Anders Skoglund

Deel dit artikel