We wonen nu elf maanden in Frankrijk. Wat is er veel gebeurd in die maanden en wat is die tijd voorbij gevlogen! De laatste opnames van ‘Ik Vertrek’ zijn ook al weer een paar weken geleden gemaakt. Wij vonden het heel erg leuk om met dit programma mee te doen en willen dan ook het hele programmateam bedanken voor hun inzet en enthousiasme. We vonden het leuk dat ze ons gedurende bijna een jaar hebben gevolgd en zien ze graag nog eens terug hier.

clock update 29 sep 2018, 22:16

We hebben het samen nog steeds zó ontzettend leuk hier in Frankrijk! En wat is het leuk om al die mensen te ontmoeten. We hebben al gasten uit Frankrijk, Nederland, België, Zweden, Spanje, Duitsland, Engeland en Canada gehad en binnenkort komen er ook Polen bij ons. En we hebben zelfs al aanvragen voor volgend jaar zomer; dat gaat de goede kant op! 

Beide gîtes zijn klaar en worden volop verhuurd. Niet alleen in de zomer, maar ook buiten het hoogseizoen is er veel vraag naar. Het is hier ook zulk lekker weer nog! Onze gasten zijn erg tevreden en enthousiast, dat horen we van hen, en dat lezen we ook terug in de gastenboekjes die we in de gîtes hebben gelegd. Ze genieten van de rust, het uitzicht, het eten en drinken, de omgeving, het mooie weer, alle uitstapjes en bezienswaardigheden hier in de omgeving, de goede bedden (!) en lange avonden buiten onder ontelbare sterren.

Kippenvel

Mensen uit de buurt, uit het dorp en zelfs oud-bewoonsters van ons huis komen spontaan langs om te kijken wie die ‘Hollandaises’ zijn en wat we hier doen. Ook zij zijn enthousiast over wat we doen en wat verder onze plannen zijn. Eén oud-bewoonster zei letterlijk: ‘Mijn huis lacht weer!” Wat een compliment, dat was echt een kippenvel-momentje!

We zijn nog steeds druk met klussen, al staat het nu op een iets lager pitje dan geweest is. Zo is eerste schep is in de grond om het zwembad aan te leggen. Want dat is toch wel iets waar we erg veel zin in hebben, en onze gasten ook. En ook willen we nog steeds een minicamping aan gaan leggen. Hoe en waar we die willen realiseren hebben we al duidelijk voor ogen, eerst maar weer eens langs de ‘Mairie’ om na te vragen in hoeverre we vergunningen nodig hebben. Mag je hier zomaar een safaritent neerzetten? Hoe zit het met het aanleggen van elektra voor de kampeergasten? Allemaal dingen waar we nu de tijd voor hebben om uit te zoeken. We gaan er vanuit dat we de volgende zomer al kampeergasten kunnen ontvangen.

Inrichting.JPG
Het ongedierte is bestreden en de gîtes zijn af
Inrichting.JPG

Genieten van de natuur

Zoals jullie vast hebben gezien, hebben we een groot bos, waar we tot nu toe weinig mee hebben gedaan, behalve dat we er bomen uit gehaald hebben voor onze terrasoverkapping. Als je goed kijkt, kun je nog zien waar van oudsher de wandelpaden in dit bos hebben gelopen. We gaan proberen die paden weer in ere te herstellen, zodat wij, maar ook onze gasten hier fijne boswandelingen kunnen maken. 

We hebben hier een aantal oude fruitbomen staan, die nodig gesnoeid moeten worden. Gelukkig hadden we al vijgen, appels en mirabellen (een soort pruimen). Daarmee hebben we al veel jam en taarten gemaakt. Daarnaast willen we een moestuin aan gaan leggen, waarin we groenten en kruiden willen gaan verbouwen, die we vervolgens weer gaan gebruiken om voor onze gasten de lekkerste maaltijden op tafel te zetten. 

Als het winter wordt hier, willen we ons eigen appartement aan gaan pakken. Er moet een keuken gebouwd worden, we moeten nog stucen en verven. Je ziet; wij hebben nog zat te doen dus!

Tot slot nog een paar tips voor aanstaande emigranten:

  • Bedenk dat het gras aan de andere kant niet altijd groener is. Ook daar zijn er hobbels op de weg. (Al lijken die hobbels iets makkelijker te nemen bij een warmere temperatuur en in zo’n mooie omgeving)
  • Luister naar mensen die je voor zijn gegaan; je hoeft niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden!
  • Neem niet te veel spullen mee vanuit Nederland, die fout hebben wij wel gemaakt. Met als gevolg dat we hier nu met heel veel spullen zitten die we niet eens gebruiken!
  • Geloof niet alles wat je op internet leest; ga het zelf na en ontdek wat voor jou op toepassing is!
  • In ieder geval één van de emigranten moet de taal machtig zijn. Anders krijg je geheid problemen. Denk maar eens aan het aanvragen van vergunningen, contacten leggen, etc. etc. etc.
  • Ga indien mogelijk, voordat je de definitieve stap zet, gedurende alle seizoenen een bezoek brengen aan jullie droomplek. In de zomer is het overal mooi, maar hoe is het er in de herfst of de winter?
  • En tot slot; trek je vooral niks aan van mensen die niet begrijpen waarom jullie willen emigreren en met argumenten komen om het vooral niet te doen. Het is jullie droom, leef die en ga ervoor!

Tot ziens, à bientôt!  
Jan en Martine, Las Pelenos
 

Deel dit artikel