In deze speciale aflevering van Ik Vertrek, op zaterdag 22 december om 21.55 uur op NPO 1, krijgen twee bekende emigranten een onvergetelijk kerstcadeau. Zij maken zich op voor de feestdagen, in een winters landschap of onder de brandende zon, zonder hun vrienden en familie. Wat zij niet weten is dat hun familie uit Nederland naar hen onderweg is! 

Familie De Best-Zuidervaart

Bij familie De Best-Zuidervaart in het Franse Saint-Germain-Lembron zit de kerstsfeer er al goed in. Dochters Amber en Kelly zijn dol op kitscherige kerstversiering en tuigen niet alleen de boom, maar de hele chambres d’hôtes op. Er is inmiddels veel veranderd. De bouwval waar ze ooit zo hard aan het klussen waren, is omgetoverd tot een sfeervol gastenverblijf. José en de kinderen runnen samen het bedrijf en zijn een sterk team.

Het is nu vijf jaar geleden dat vader Hans besloot om alleen verder te gaan en dat begint eindelijk een beetje te wennen. Het waren pittige tijden voor José. Door de scheiding, gedwongen verhuizing, verbouwing en de zorg voor haar gezin, heeft ze weinig tijd gehad voor zichzelf. Ze is al jaren niet meer in Nederland geweest en mist haar familie. Wat José niet weet, is dat Kelly en Amber een reden hebben om het huis dit jaar extra mooi te versieren. Dit jaar schuift er wel een heel bijzonder famiielid aan voor een onvergetelijk kerstdiner.

kerst in Frankrijk
José, Kelly, Amber, Marvin en Yvanka klaar voor kerst
kerst in Frankrijk

Tejo's

Ook in Gambia maken Theo en Jolanda zich op voor de feestdagen. In de pannenkoekenbar wordt de kerstboom versierd. Terwijl de temperatuur tot 35 graden oploopt, heeft het personeel zich in rode jurkjes gestoken en wordt er vrolijk meegezongen met de kerstliedjes op de radio. De zaken gaan goed aan de Smiling Coast. Want waar iedereen ze ooit voor gek versleet, vliegen de pannenkoeken nu als warme broodjes over de toonbank.

Theo en Jolanda hebben een eigen huis, een eigen autootje en zijn thuis in Gambia. Terug naar Nederland gaan is geen optie, hoewel Theo nog dagelijks terugdenkt aan zijn dagen op de sociale werkplaats in Emmeloord. Monique, zijn allergrootste vriendin uit die tijd staat op het punt de reis van haar leven te maken. Ze stapt op het vliegtuig naar Gambia om Theo en Jolanda met een bezoek te verrassen en natuurlijk een pannenkoek bij hen te eten.

kerst in Gambia
Theo en Jolanda zijn klaar voor kerst
kerst in Gambia

Familie De Best – Zuidervaart in Frankrijk en Theo en Jolanda uit Gambia (aflevering 1 kerstspecial)
Zaterdag 22 december, 21.55 uur op NPO 1

Deel dit artikel