In deze speciale aflevering van Ik Vertrek krijgen twee bekende emigranten een onvergetelijk kerstcadeau. Zij maken zich op voor de feestdagen, in een winters landschap of onder de brandende zon, zonder hun vrienden en familie. Wat zij niet weten is dat hun familie uit Nederland naar hen onderweg is! 

Hans en Karin uit Bonaire

Hans en Karin, beter bekend als ‘de scheetjes’, hebben het geflikt: de mini-adventure golfbaan op Bonaire is een feit. Ruim drie jaar geleden vertrokken zij met een container vol beelden, golfballen en een bouwpakketchalet naar het eiland. Lekkages, kakkerlakken en diefstal: niets bleef hen bespaard. Het is dan ook heel fijn dat de golfbaan inmiddels een groot succes is. Zeven dagen per week zijn de twee van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in het bedrijf aan het werk. Tijd voor een familiebezoekje in Nederland is er niet, en dat is vooral voor Karin, die binnenkort oma wordt, erg moeilijk. Alle fooien die ze krijgt, spaart ze op om een ticket te kunnen kopen naar haar zwangere dochter Shirley. Hans heeft een beter plan en staat op het punt Karin de verrassing van haar leven te bezorgen. 

Hans en Karin
Hans en Karin klaar voor de feestdagen
Hans en Karin

 

Familie De Lange uit Zweden

Het is het voorjaar van 2008 als Wilco, Nollie en Jytte de Lange naar het Zweedse Albäcken emigreren. Ze hebben daar een klein boerderijtje gekocht met maar liefst 24 hectare land. Vanuit daar organiseren ze motorvakanties voor groepen, die ze in blokhutten onderbrengen. Voor Wilco is het leven in het verlaten Zweden een droom, maar voor Nollie is de leegte behoorlijk beklemmend. Ze mist haar familie en betwijfelt of ze ooit in Zweden kan aarden. Tien jaar later is er een hoop veranderd. Wilco, Nollie en Jytte zijn niet langer ‘die Hollanders’, maar volledig geïntegreerd. Er wordt thuis Zweeds gesproken en op woensdag eten ze elandburger. Maar één ding went nooit en dat is dat de familie uit Nederland er niet is. Nollie’s ouders zijn op leeftijd en kunnen de lange reis naar Jämtland niet meer maken. Het pasgeboren zoontje van haar zus heeft ze nog nooit ontmoet. Maar er staat een klein wonder te gebeuren. Terwijl familie de Lange het kerstdiner bereidt, gaat plotseling de bel.

kerst bij Wilco, Nollie en Jytte
kerst bij Wilco, Nollie en Jytte
kerst bij Wilco, Nollie en Jytte

Hans en Karin Bonaire en familie De Lange (aflevering 2 kerstspecial)
Zaterdag 29 december, 22.05 uur op NPO 1

Deel dit artikel