In Ik Vertrek XL volgen we twee gezelschappen die een gedeelde droom najagen en een onderneming starten in het buitenland. We zien het wel en wee van Hans, Marja, Renzo, Wim en Ada in Italië en van Francine, Rinse, Jan, Fabienne, Oscar en Vanessa op Bonaire.

In Italië loopt de aankoop van het pand nog altijd niet vlotjes. Aankoopbemiddelaar Andrea heeft laten weten dat de erfgenamen nog een jaar de tijd krijgen om bezwaar te maken. Ondanks de onzekere situatie besluiten ze risico te nemen en alvast te investeren in hun pand met potentie. Er komt een mannetje langs voor de aansluiting van het water, maar dan blijkt dat ze helemaal niet op het water aangesloten zijn.

Als COVID heel de wereld in zijn greep krijgt, komt de verbouwing stil te liggen en keert het gezelschap terug naar Nederland. Na maanden thuiszitten, reizen ze vol goede moed weer naar Italië af, om er vervolgens achter te komen dat bemiddelaar Andrea van de aardbodem verdwenen is.  

Op Bonaire hebben Rinse en Francine hun intrek genomen in een container. Ze hebben een draagbare wc, een tuinslang als douche, en weinig keuze. De bouw gaat gestaag verder maar het geld raakt op. Wanneer de lening maar niet wordt goedgekeurd, moeten Rinse en Francine een drastisch besluit nemen. Een besluit waar aannemers Oscar en Vanessa niet heel blij van worden.

Gelukkig is er voor Rinse en Francine ook een lichtpuntje aan de horizon. Er volgt een emotioneel weerzien als zoon Jan en vriendin Fabienne eindelijk naar het eiland toe komen. Het is voor het eerst dat Jan en Fabienne hun toekomstige woning in aanbouw in het echt kunnen aanschouwen. En Jan vindt daar wel wat van. 

Uitzending zaterdag 10 september terugkijken op NPO Start

Deel dit artikel