Wie fantaseert er af en toe niet over? Een onderneming starten met je familie of beste vrienden over de grens. In Ik Vertrek XL wordt deze droom voor twee gezelschappen werkelijkheid. We volgen het Italië avontuur van Ada en Wim, Hans, Renzo en Marja. En reizen af naar Bonaire waar Francine, Rinse, Jan, Fabienne, Vanessa en Oscar aan een gezamenlijke droom bouwen. Zes weken lang, vanaf zaterdag 27 augustus, zijn de ups and downs, de tegen- en de meevallers en de mooie, maar helaas ook verdrietige momenten te zien.  

Het Bonaire Gezelschap

DEF-Boinaire-voorstellen.jpg
Francine en Rinse, Oscar en Vanessa, Fabienne en Jan
DEF-Boinaire-voorstellen.jpg

Buitengewoon opsporingsambtenaar Rinse (59) droomt samen met zijn vrouw Francine (54) al jaren over een toekomst in een warm land. Na een vijftal bezoeken aan Bonaire, komen ze tot de conclusie dat dit de plek is waar zij zich thuis voelen. Francine vermoedt zelfs dat ze in een vorig leven Bonairiaanse is geweest.

Ze verruilen hun woning in Voorthuizen voor een stuk grond in het Caribische gebied en hier bouwen ze samen met hun vrienden en  aannemers Oscar en Vanessa een appartementencomplex voor toeristische verhuur. Waarbij zij later ook hulp krijgen van hun oudste zoon Jan en schoondochter Fabienne. Het vertrek gaat niet vlekkeloos, het afscheid valt zwaar en ook hun huisvesting hebben ze nog niet geregeld. Eenmaal op Bonaire aanschouwen Rinse en Francine voor het eerst de bouw en komen ze er achter dat het allemaal net even anders gaat dan in Nederland. 

Het Italië Gezelschap

DEF-Italie-voorstellen.jpg
Renzo, Hans, Marja, Ada en Wim
DEF-Italie-voorstellen.jpg

 De 63-jarige Hans en zijn vrouw Marja (60) runnen al jaren een vloerenbedrijf. Maar zijn zeker niet van plan om dit tot hun pensioen te doen. Het werk is fysiek zwaar en hun hart ligt in Italië. Samen met hun vrienden Ada en Wim en aangenomen zoon Renzo, hebben ze hun oog laten vallen op een ‘pand met potentie’ in het noordoostelijke Friuli.

Hier willen ze geheel verzorgde groepsreizen organiseren, compleet met schilderworkshops en wijnproeverijen. Of het pand inderdaad potentie heeft, moet nog blijken. De kozijnen zijn rot, en de gaten zitten in het dak. Het vijftal wil het pand redden van de ondergang, maar dan moet er flink geïnvesteerd worden. Saillant detail; de aankoop is nog niet rond, want er zijn tientallen erfgenamen die bezwaar mogen maken tegen de verkoop en daar nemen ze alle tijd voor. Al het geld dat ze in het pand steken is dus op eigen risico.

Als het dit gezelschap eindelijk voor de wind lijkt te gaan, moeten zij helaas afscheid nemen van Hans (22 juli 1956 - 21 januari 2022). Hij overlijdt in zijn geliefde Italië. Lukt het de vrienden om de draad na dit verlies op te pakken en hun gezamenlijke droom alsnog te verwezenlijken?

Alle uitzendingen op een rijtje

  1. Ik Vertrek XL: Afl. 1 - bouwen aan een droom in Italië en op Bonaire
  2. Ik Vertrek XL: Afl. 2 - Tegenslagen en cultuurverschillen
  3. Ik Vertrek XL: Afl.3 - een onzekere situatie en een drastisch besluit
  4. Ik Vertrek XL: Afl.4 - vertraging en een hoop onduidelijkheden
  5. Ik Vertrek XL: Afl.5 - groot verdriet in Italië 
  6. Ik Vertrek XL: Afl.6 - een droom die uitkomt?
Ook meedoen aan Ik Vertrek XL - vul het formulier in
Deel dit artikel