Serie reportages waarin Nederlanders worden gevolgd die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. Gerard (54) en Liesbeth (49) Vertegaal verlaten het Brabantse Vlijmen en vestigen zich in het gat Büssü in Hongarije.

Dag in dag uit staan Gerard (54) en Liesbeth (49) Vertegaal urenlang in de file op de A1 om van het Brabantse Vlijmen naar het werk in Amsterdam te komen. In Hongarije echter is het fileleed een stuk minder, het weer veel zonniger en het leven relaxter. Met deze overweging in het achterhoofd  besluiten Liesbeth en Gerard ouders en kinderen achter te laten en zich te vestigen in het gat Büssü, dat vooral bevolkt wordt door Roma’s, alcoholisten en werklozen.

Aldaar hebben ze voor 65.000 euro een boerderij gekocht die ze deels als vakantieappartement zullen verhuren. Voordat de eerste gasten op de stoep staan, moet er nog wel even worden verbouwd. En dan is het best lastig dat je de taal waarin de bouwvakkers aangestuurd moeten worden, niet spreekt.  Als je dan ’s nachts ook nog eens uit je slaap wordt gehouden omdat er bij de buren een varken wordt geslacht, blijkt het leven in Büssü toch wel heel anders dan in de westerse wereld…

Deel dit artikel