Benny (51) en Andrea (52) Ploeg verruilen Assen voor het Noorse Åmdals Verk, zo'n 250 kilometer ten westen van Oslo. Ze willen hun ervaring met 'floaten' graag doorgeven aan de mensen daar en hopen er een boterham mee te verdienen.  

Zijn de Noren klaar voor floaten?

Na negentien jaar samen een fietsenwinkel te hebben gerund, willen Benny en Andrea graag wat minder op elkaars lip zitten. In het uitgestrekte Noorwegen zou dat moeten lukken… Het plan is om een voormalig ouderencentrum om te toveren tot Bed and Breakfast met campercamping. Daarbij willen ze het fenomeen floaten introduceren, ofwel ‘ontspannen drijven in een magnesium bad’. Zelf zweren ze erbij. 

Andrea-floaten.jpg
Andrea komt tot rust
Andrea-floaten.jpg

Persoonsnummer

Om hun plannen te kunnen verwezenlijken moeten ze nog wel een lening krijgen van 100.000 euro én een zogenaamd persoonsnummer. En dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Na drie maanden formulieren invullen en talloze ritjes naar het loket, staan ze nog altijd met lege handen. Hun toekomst in Noorwegen staat op losse schroeven.

Andrea heeft haar eigen manier om met spanning om te gaan: zij ademt positief in en negatief uit.
Benny-Andrea-burgemeester.jpg
een selfie door de burgemeester
Benny-Andrea-burgemeester.jpg

De ontvangst was nog wel zo hartelijk.

 En hoewel de burgemeester ze met alle hartelijkheid ontving, begint Andrea ernstig te twijfelen. ‘Het lijkt wel of ze hier helemaal geen buitenlanders willen hebben.’ Dan was Nederland toch eigenlijk zo slecht nog niet... 

Uitzending zaterdag 15 september 2018, 21.30 uur op NPO 1

Uitzending terugkijken

Deel dit artikel