Hoeveel uur wordt er opgenomen, waar slaapt de crew en hoe wordt een aflevering gemaakt? De antwoorden op jullie vragen lees je hier.

Hoe komen jullie aan deelnemers?

De meeste mensen die emigreren kennen ‘Ik vertrek’. Soms zijn ze er zelfs door geïnspireerd geraakt, of gebruiken ze de afleveringen als studiemateriaal. Als emigranten interesse hebben en nieuwsgierig zijn, weten ze ons meestal wel te vinden en sturen zij een mailtje. Daarnaast benaderen wij zelf ook mensen. We zoeken op Facebook en emigratiefora. Mensen die op Marktplaats iets te koop aanbieden ‘wegens emigratie’ sturen we ook een bericht. Maar vaak blijkt het dan een verkooptruc te zijn ;)  Daarbij hebben we elk jaar een stand op de emigratiebeurs waar we veel leuke mensen met spannende plannen ontmoeten.

Hoe word je geselecteerd?

Om mee te doen aan ‘Ik vertrek’ zijn er een aantal basisvoorwaarden: er moeten minstens twee mensen vertrekken, ze beginnen een eigen bedrijf, en de emigratie is definitief (althans dat is de intentie). Daarbij kijken we of er een bepaalde ontwikkeling plaatsvindt, binnen een bepaalde periode. Meestal is die ontwikkeling een verbouwing.

Tot slot heel belangrijk: zijn de potentiële deelnemers bereid hun emigratieavontuur, met alle ups-and-downs, te delen met ons en heel Nederland?

In hoeveel landen zijn jullie geweest?

We zijn in 29 verschillende landen geweest, Nu 183 afleveringen uitgezonden.

Werken jullie met een draaiboek? Of is het aan de familie wat er op een dag gebeurt?

Wat de deelnemers doen is voor ons leidend, wij volgen. We plannen de draaidagen op het moment dat er veel gebeurt in het leven van de emigrant, tegelijkertijd vragen wij om zoveel mogelijk te plannen op het moment dat wij er zijn. Dan kunnen we veel filmen en meemaken. Er is geen script maar wel een draaiplanning. Ook omdat we soms – bijvoorbeeld als we op een school willen filmen - draaitoestemming moeten regelen. En zoals dat gaat met emigreren en verbouwen; het loopt altijd anders. En juist de spontane en onverwachte gebeurtenissen leveren de leukste TV op.

Waarom zijn sommige beelden in spiegelbeeld?

Het antwoord op die vraag is kort en simpel: om beeldmerken te spiegelen zodoende sluikreclame te voorkomen.

Hoe lang ben je met deelnemers op pad? / Hoeveel dagen blijft de crew om te draaien?

We volgen de kandidaten gedurende een periode van drie tot negen maanden. We filmen twee dagen in Nederland, het afscheid op het werk of het inpakken van de verhuiswagen. Vervolgens filmen we drie keer drie dagen in het buitenland.

Meestal zijn we er bij als de familie de eerste stappen in het nieuwe land zet (kennismaken met de buren, het eerste ontbijtje, plannen maken voor de verbouwing),  een paar maanden later komen we terug om te zien hoe het gaat (hoe staat het met de verbouwing, het missen van Nederland, en gaan ze de deadline halen?), tot slot filmen we het moment waar de emigranten al die tijd naar toe hebben gewerkt. Bijvoorbeeld het openingsfeest of de eerste gasten.

Hoe groot is de crew en waar overnachten zij?

De crew bestaat uit een cameraman en een regisseur die ook het geluid doet. Zij slapen altijd in een hotel, in de buurt van de kandidaten.

Geeft de crew ook tips en trucs als er iets mis gaat tijdens de verbouwing, of helpen ze vertalen als ze zien dat het niet goed gaat met de communicatie?

Wij volgen van een afstand wat er gebeurt, en grijpen zo min mogelijk in. Of zoals dat in filmtermen zo mooi heet:  wij zijn ‘the fly on the wall’. Daarbij kunnen we best goed filmen en vragen stellen, maar hebben we weinig ervaring met verbouwen en spreken we ook geen Frans (of Spaans of Duits).

Dus het is misschien maar beter ook dat wij ons er niet mee bemoeien. Dat wil niet zeggen dat we helemaal nooit iets doen. Hier zie je onze regisseur Ruud, net voor hij de koeien gaat melken bij de familie Reesink in Australië (follow up uitzending 10 maart 2018).

Deel dit artikel