In de aflevering van Ik Vertrek, waarin te zien was hoe wij naar Frankrijk vertrokken, genoten we van Kip Anaal. Op veler verzoek delen wij hier ons recept voor de inmiddels beroemde Kip Anaal.

Ingrediënten voor Kip Anaal:

  • 1 hele kip
  • Plusminus 5 eetlepels vloeibare honing
  • 35 gram kipkruiden
  • 15 gram aardappelkruiden
  • 500 gram zuurkool naturel
  • 450 gram voorgekookte aardappelblokjes
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • Rode wijn
  • Gevogeltestomer (wij gebruiken die van Weber, maar er zijn vast ook andere verkrijgbaar)

Om te beginnen gebruik je geen kant-en-klare kipkruiden uit een potje, maar die maak je zelf. Veel lekkerder en veel minder zout! Meng voor één kip hiervoor :

  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels pittige paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel gemalen koriander
  • ¾ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ¾  theelepel tijm
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel basilicum

Ook de aardappelkruiden mengen wij overigens zelf:

  • ½  theelepel pittig paprikapoeder
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • Snufje peper en zout

(kleine tip: maak een voorraadje van de kruidenmengsels en doe dit in goed afgesloten potten, zo kun je het veel vaker gebruiken)

Bereidingswijze Kip Anaal:

  • Haal de kip uit de verpakking (check even of er niet nog een zakje ingewanden in zit…) en smeer de kip helemaal in met de vloeibare honing. Vergeet hierbij de binnenkant niet!
  • Dan verdeel je de kruiden over de kip (ook weer de binnenkant meenemen) en laat dit minimaal twee uren in de koelkast intrekken.
  • Kruid de aardappelblokjes en meng die vervolgens met de uitgelekte zuurkool en de spekjes goed door elkaar en leg die in de schaal van de gevogeltestomer. 
  • Vul de kom van de gevogeltestomer zo vol mogelijk met de rode wijn en zet de kip er bovenop. Bovenop de kip gaat de dop van de gevogelteschaal, zodat de rode wijn-dampen heerlijk in het kippetje rondgaan.
  • Dan gaat de kip in de barbecue, op een lage temperatuur (150 graden), en laat haar daar in ongeveer vier uren garen, met het deksel van de barbecue gesloten.

Als de kip klaar is, snijd je haar in stukken en serveer het warm.

Lekker ite!

Jan en Martine, Las Pelenos

Deel dit artikel