Hoe meer zielen, hoe meer vreugd hoor je vaak. Maar als je met een grote groep een belangrijke beslissing moet nemen, omdat je bijvoorbeeld samen een onderneming gaat starten in het buitenland, kan het soms best een uitdaging zijn. Hoe doe je dit het beste en wat zijn juist de voordelen van het samenwerken in groepsverband? Marja vertelt het ons!

Wat zijn de grootste uitdagingen van het samenwerken met elkaar? 

"Wij zijn met een groep van vijf dit avontuur aangegaan. Dan heb je vijf verschillende meningen. Je moet daar samen wel een beslissing in kunnen nemen. Dat is de grootste uitdaging. Bijvoorbeeld Hans, hij was heel erg van: 'We gaan'. Ik ben ook wel van aanpakken en doorgaan. Maar als je dreigt geld kwijt te raken, dan is het lastig. Maar we hebben weinig echte conflicten gehad. We hebben te veel respect voor elkaar om daar echt ruzie over te maken." 

blockquote
Het geheim: geen regels
Marja

"Van te voren hebben wij afgesproken dat we vooral met veel lachen en ontspanning het project aan zouden gaan. Wij hebben geen contract afgesloten en ik denk dat het geheim is geweest: geen regels. Wat we bijvoorbeeld financieel hebben dat stoppen we erin. We kijken daarna wie wat heeft betaald, en die krijgt het terug."

"Het gaat ons om het leven, doen waar je vrolijk van wordt en waar je blij van wordt. Het zal mij een worst wezen wie er een biefstukje meer neemt."

Hoe maak je met een grote groep het makkelijkst een beslissing?

"Ontspannen gaan zitten en zeker niet zeggen: ‘Ik wil dit en dat’. Laat elkaar in elkaars waarde. Als je met een groep bent en er iemand is die geen water bij de wijn wil doen, dan komt het niet goed."

"Vogel ook van te voren goed uit of je goed bij elkaar past. Bij ons is dat echt gevoelsmatig geweest. We kunnen ontzettend lachen, maar ook goed en hard werken met elkaar. We staan hetzelfde in het leven. Wij houden van het simpele. Dat is belangrijk: je moet dezelfde levensinstelling hebben."

Hoe los je het beste een conflict op?

"Neem er een wijntje bij, ga zitten en praat met elkaar. Iedereen mag zijn mening inbrengen en elkaars mening respecteren. Je komt er altijd uit als je op een normale, rustige manier met elkaar kunt praten. Als dat er niet is, dan komt het niet goed."

Wat is het leukste aan het samenwerken met een groep?

"Je kunt alles met elkaar delen. Wat er goed gaat, maar ook als er iets fout gaat. Je kunt op elkaar terugvallen en je hebt altijd iemand om mee te praten. Iemand anders. Hans en ik waren 47 jaar samen, dan ken je elkaar door en door. Maar doordat je het met een groep doet waarin er verschillende meningen zijn, krijgt het veel breder vorm. Je haalt alle goede dingen uit vijf meningen. Dat maakt het gewoon veel leuker."

Deel dit artikel