Frankrijk is niet alleen één van de meest populaire vakantiebestemmingen en een geliefd land onder emigranten, maar deze zomer tot en met 18 juli ook weer het toneel voor ’s werelds grootste wielerronde ‘De Tour de France’. Wij nemen je mee kriskras door La Douce France en laten een paar onvergetelijke emigranten uit Ik Vertrek voorbijkomen.

Bonjour, Au revoir

Alleen die taal… Fransen zijn trots op hun taal en als je de moeite neemt om wat Frans te leren, zijn de Fransen erg behulpzaam en breekt het ijs. Wat Fransen overigens wel grappig vinden is dat wij Nederlanders ook vaak vrolijk ‘bonjour’ zeggen als we ergens weggaan, in plaats van au revoir of bonne journée.

Onze emigranten hadden het ook niet altijd makkelijk met de Franse tongval:

1. De Franse dorpsbewoners
Ronald en Janine zijn na al het harde werk toe aan een verzetje. En wat is er leuker dan een bezoekje aan de jaarlijkse kerstmarkt? Zo kun je ook nog eens de Franse taal spreken!

(Uitzending 11-12-2020) Benieuwd of ze de Franse taal onder de knie hebben?

2. Op bezoek bij de Mairie
Cosmas en Nicole gaan de burgemeester leren kennen en Nicole is alvast haar Frans aan het oefenen. Maar of Merde deux nu zo'n goede openingszin is?

(Uitzending 20-4-2019) Benieuwd hoe het nu met ze gaat?

3. Parlez-vous français?      
Familie Van Iersel stelt zich voor aan de nieuwe buren. Een uitstekende gelegenheid voor Loes om alle Franse lessen in de praktijk te brengen.

(Uitzending 13-1-2018 )  Benieuwd of Loes het Frans al onder de knie heeft?  

4. Franse les voor Alexander
Esther spreekt vloeiend Frans terwijl Alexander daar meer moeite mee heeft. Nu het toeristenseizoen voorbij is en de chambre d’hôte helemaal af is, heeft Alexander eindelijk tijd om de taal te leren. Esther gloeit van trots.

(Uitzending 26-8-2017) Benieuwd hoe het verder gaat?

5. Bij de boucherie in Frankrijk  
Michael en Cora Feijth zijn de trotse eigenaars van Chambres d’Hôtes Quatre Saisons in Pionsat. Cora vertelt de slager over haar grootse plannen. Dat is nog best lastig als je geen Frans spreekt.

(Uitzending 29-9-2016) Benieuwd of Michael en Cora zich redden in Frankrijk?

6. De wasmachine deed PANG 
Bij de familie Paauwe gaat het allemaal niet zonder slag en stoot. Ook de Franse taal krijgen ze maar lastig onder de knie. En als dan ook nog eens de wasmachine het begeeft, is het aan de achtjarige Raymond om uit te leggen dat er een stroomstoring is.

(Uitzending 13-7-2016 hh 27-10-2012)  Benieuwd of het allemaal goedgekomen is?

7. Schimmelkaas dat lust ik niet
Familie de Best uit het Noord-Hollandse Winkel vertrok in 2009  naar Frankrijk. Toen was de Franse pizzeria al te exotisch voor ze en dochter Kelly blijkt geen liefhebber van de Franse keuken. (Wil je weten wat dan wel, zet de ondertiteling AAN)

(Uitzending 27-1-2017 hh 2009)  Benieuwd of ze inmiddels een beetje geïntegreerd zijn? 

8. À la Vôtre 
Jos en Bob Mud maken kennis met hun nieuwe Franse buren. Het belooft reuze gezellig te worden...

(Uitzending 13-5-2016)  Benieuwd of ze zich nu verstaanbaar kunnen maken?

9. Oui, oui
De familie Verdonk krijgt hoog bezoek van de burgemeester van Riscle, en Ruby maakt van de gelegenheid gebruik om hem om een gunst te vragen. Maar hoe vraag je in het Frans of hij het restaurant wil openen?

(Uitzending 7-6-2018 hh 22-4-2016)  Benieuwd of ze al een woordje Frans spreekt?

Deel dit artikel