Grüß Gott, kennen jullie ons nog? Wij zijn Netty en Ruud de Groot uit het seizoen 2013. We vertrokken naar Oberstdorf om een chocoladewinkel te beginnen. Nu zijn we een nieuwe uitdaging aangegaan in Oostenrijk.

Hoe het begon


In 2012/2013 volgden we Ruud en Netty de Groot. Zij vertrokken vanuit Limburg naar Oberstdorf in het Duitse Beieren. In het centrum van Oberstdorf begonnen zij een eigen chocoladewinkel/koffietentje, Shoko, waar ze later ook door Netty geknutselde ‘hebbedingetjes’ gingen verkopen. Voor Ruud en Netty was hun zoete droom uitgekomen. Het ging de afgelopen jaren goed met Shoko. Misschien wel te goed zelfs. Zes dagen in de week werken ging hen niet in de koude kleren zitten, waardoor ze op hun vrije zondag geen puf meer hadden om samen iets leuks te doen of om bij vrienden op bezoek te gaan. Ondertussen bleef het druk bij Shoko. Ruud en Netty wilden wel door, maar het lijf sputterde tegen. “Het succes heeft ons opgebroken”, zegt Ruud. Het nieuwe plan: Shoko verkopen en de rust opzoeken door een Bed&Breakfast te beginnen in Oostenrijk.

Afscheid Shoko


“In augustus 2012 hebben wij onze droom waargemaakt en zijn met ons tweeën een eigen zaak begonnen in het Beierse plaatsje Oberstdorf, Shoko. Dit hebben we met veel plezier gedaan, maar het bleef kriebelen om ook aan kamerverhuur te gaan doen. Ook vanwege het feit dat we door het harde werk beiden nogal problemen kregen met ons lijf. In 2017 hebben we de knoop doorgehakt. We hebben Shoko te koop gezet en gingen zelf op zoek naar een klein pension  in de bergen om over te nemen.

Door het grote succes van Shoko stonden we vaak 6 dagen in de week hard te werken met zijn tweetjes. Personeel vinden voor enkele uren in de week is heel moeilijk, dus het was geen optie om mensen aan te nemen. Heel eerlijk, we hebben nu groot respect voor de mensen die in de horeca werken. Begin 2017 hebben we Shoko op internet te koop gezet en na 2 dagen hebben we de advertentie weer verwijderd. We werden namelijk overspoeld door geïnteresseerden. Na een selectieprocedure door ons en de verhuurder van het pand hadden we gesprekken gevoerd met mogelijke overnemers, maar plotseling meldden zich 2 Limburgers die ook geïnteresseerd waren in Shoko. Toen zei de verhuurder: “Shoko hoort bij Nederland. Ik heb er het liefst opnieuw twee Nederlanders in.” Met deze 2 mensen zijn we dus verder gaan onderhandelen en alles werd geregeld voor de overname per 1 januari 2018. Zij namen ook onze woning in Schöllang over per 1 december.

Wij hebben toen onderdak gevonden in Kleinwalsertal. Daar konden we een maand blijven en daarna zouden we iets anders moeten vinden of in het ergste geval terug naar Nederland. Al onze meubels hadden we in een opslagcontainer gezet. 30 december 2017 hadden wij dus onze laatste dag in Shoko. Die dag zijn er veel mensen geweest om afscheid te nemen. Het was zo druk dat we bijna geen tijd hadden om een traantje te laten.”

Een nieuw begin


Ruud en Netty hebben de laatste maand van 2017 veel kilometers gereden, op zoek naar pensions die te huur stonden. Maar helaas, ze vonden niks. De tijd begon te dringen, want het nieuwe jaar kwam dichterbij en dan moesten ze hun huis uit. Gelukkig viel het oog van Netty op een klein landhuis in Mühlbach am Hochkönig. Ze maakten een afspraak met de makelaar.

“In eerste instantie wilden we niet gaan. Er was dezelfde dag een open dag. Dan komen waarschijnlijk veel mensen, dachten we. We gaan niet al die kilometers rijden om weer teleurgesteld te worden. Maar gelukkig zijn we uiteindelijk toch naar Mühlbach gegaan. Om een heel lang verhaal kort te houden: twee dagen later kregen we bericht dat de eigenaar graag met ons in zee ging. 12 Januari 2018, gingen al onze spullen in de verhuiswagen en die dag zijn we verhuisd naar Mühlbach, waar we nu ‘Landhaus Christl’ pachten.”

Landhaus Christl


Ruud en Netty ontvingen in het weekend van 21 januari al hun eerste gasten in hun nieuwe B&B. “Onze grote droom is nu écht uitgekomen. We wonen in een prachtige omgeving. Het huis ligt op een hoogte van 1250 meter. Het is natuurlijk weer spannend om dit nieuwe avontuur aan te gaan, maar een beetje ervaring met horeca hebben we natuurlijk. Het huis heeft vijf tweepersoonskamers, een woning voor onszelf en een ontbijtruimte die ook als gemeenschappelijke ruimte gebruikt wordt. Wij bieden deze kamers aan met ontbijt maar er bestaat ook de mogelijkheid om alle kamers inclusief ontbijtruimte met keuken als zelf verzorgingshuis te huren 10 personen. De reserveringen lopen inmiddels lekker binnen. Na dit winterseizoen gaan we de kamers pimpen. Daar staan nu nog oude bedden en we willen alles mooi aankleden. Dus hebben jullie zin om ons te bezoeken voor enkele dagen of langer, jullie zijn welkom in Landhaus Christl!”

Groetjes,
Ruud en Netty de Groot 

Rondleiding Landhaus Christl:

Wil de de uitzending van Ruud en Netty van 21-9-2013 terugzien?

Deel dit artikel