In 2015 maakt de familie Lothmann hun droom waar en verbouwt een vervallen kasteel in de Noord-Italiaanse streek Piemonte om tot een heerlijk thuis voor henzelf en hun gasten. Inmiddels zitten we in 2020 en is het door het Coronavirus Code Rood in Italië en is er een Lock down voor Lombardije en een aantal provincies waaronder ook Piemonte. Ze leven nu van dag tot dag...  

clock update 13 mrt 2020, 13:40
Van Oranje naar Rood

Bij code oranje denkt iedereen nog ‘het zal  zo’n vaart niet lopen’. Er werd nog lekker koffie gedronken in de bar en de Nonni’s deden in grote getale boodschapjes met de kleinkinderen die verplicht vrij zijn van school. De restaurants waren nog steeds gevuld en de weekmarkt ging afgelopen vrijdag gewoon door. Wij merkten er eerlijk gezegd niet zoveel van. Dat was direct ook het gevaar. 

 

Ondanks dat we ons bewust waren dat de regio waar wij wonen, binnen het oranje gebied viel, kwam het bericht van zaterdagavond toch als een bommetje binnen. Lock down voor Lombardije en een aantal provincies waaronder de onze. Op zo’n moment gaat er van alles door je hoofd…en gek genoeg…of misschien juist niet….denk je ‘kunnen we nog vertrekken?’ Met 3 kids en bejaarde familieleden in Nederland, komt er een soort oerdrang boven om bij elkaar te willen zijn. 

 

Na enkele ogenblikken verandert dit gevoel in praktisch nadenken. Wat betekent dit voor ons en het thuisfront in Nederland? Wat gaat er hier gebeuren? En hoe is de actuele Corona situatie bij ons in de buurt? We hadden vrijwel meteen daarna een gevoel van ‘er is een slechtere plek om opgesloten te zitten’.  Qua infectiegevaar lopen we niet zoveel risico. We zitten op minimaal 250 meter afstand van onze buren (de Italiaanse overheid schrijft slechts 1 meter voor) dus de kans op besmetting is hier gering.

 

Net zoals wat we nu in Nederland zien, het wordt pas echt serieus genomen als er drastische maatregelen worden genomen. Vorige week was iedereen nog bezig met de dingen van alle dag en geld verdienen. Hoe anders is dit nu. Italianen roepen elkaar op om vooral thuis te blijven, bijna alle restaurants zijn op eigen initiatief gesloten. Zoenen, handen schudden en iedere vorm van lichamelijk contact lijkt uit den boze. Toen afgelopen maandag onze Italiaanse vriendin Valentina ook nog haar schoenen uit deed bij de voordeur (dat is echt bijzonder!) snapten wij dat ze niets meer aan het toeval overlaten.

 

Gelukkig kennen wij nog geen besmettingsgevallen in onze omgeving. In Piemonte zijn op een bevolking van 2,5 miljoen mensen tot nu toe ongeveer 450 besmettingen gemeten. De burgemeester van Nizza communiceert regelmatig via social media, zodat iedereen weet hoe de actuele situatie is. Italianen blijken wederom uitstekende crisismanagers. We wisten dit al jaren en zien het nu weer gebeuren.

 

Vervolg verhaal: klik op Meer lezen

Een wens was echter in 2015 nog niet in vervulling gegaan... 

clock update 9 jul 2019, 11:02
Project schuur

Afgelopen winter waren we een aantal weken in Nederland en daardoor hadden we tijd om weer nieuwe plannen te maken. Vanaf het moment dat we ons huis kochten, in 2014, waren we verliefd op de naastgelegen schuur. In eerste instantie wilde we er zelf gaan wonen. De verbouwing van het gele huis had prioriteit dus de verbouwing van de schuur ging helaas op de lange baan. Eind februari 2019 kregen we de kriebels.

Hoe handig zou het zijn als we twee extra logeerkamers zouden maken? We organiseren in het voor- en najaar veel themaweekenden en korte trips naar Piemonte. We hebben dan regelmatig bedden tekort. Ook in het hoogseizoen is het handig om extra slaapplekken te hebben omdat we hulp en visite krijgen uit Nederland. 

De daad werd bij het woord gevoegd en op 15 maart zijn we gestart met het slopen van de oude koeienstal. Met behulp van twee Nederlandse vrienden hebben we de stal, in 5 weken tijd, omgetoverd tot twee hippe B&B kamers!

We hebben inmiddels de smaak te pakken en dromen ondertussen over een mooie loft (voor ons zelf) op de eerste etage van de schuur. Wordt vervolgd…

clock update 21 apr 2018, 23:30
Tenuta Il Castelletto

We wonen inmiddels bijna 4 jaar in Italië. Er is ontzettend veel veranderd sinds de uitzending van Ik Vertrek in januari 2015. We hadden toen al veel werk verzet maar de grootste klus moest nog komen. Ons terrein was nog een grote chaos en het huis was maar gedeeltelijk klaar. Na de uitzending van ‘Ik Vertrek’in 2015 stroomden de boekingen binnen en de druk werd steeds groter om op tijd klaar te zijn. In vier maanden tijd hebben we (dankzij veel hulp uit Nederland en hard werkende Italianen) ons terrein kunnen omtoveren tot een resort met zeven luxe lodgetenten en een groot zwembad. 

 

Onze emigratie naar Italië was niet altijd even makkelijk. Matthijs en Suus hebben het erg moeilijk gehad en wij daardoor natuurlijk ook. Ook voor Julia en Maaike viel het niet mee. Ze waren best jong om op eigen benen te staan en ze misten het gezellige gezinsleven. Er zijn het eerste jaar zeker momenten geweest waarop we twijfelden. De kosten van de verbouwing vielen niet mee, de kinderen waren ongelukkig en het ‘nieuwe leven’ was best wennen.  We hadden nooit gedacht dat we de hectiek van Nederland zouden gaan missen maar tijdens de stille, koude, mistige wintermaanden snakken we soms naar de drukte van Nederland. Gelukkig reizen we heel vaak heen en weer. 

Thuisonderwijs
 

Voor Matthijs en Suus hebben we, na enige tijd, gekozen voor Nederlands onderwijs. Thuisonderwijs is voor onze kinderen een ideale oplossing. Ze hebben beide aangegeven in Nederland te willen gaan studeren. Hun toekomst ligt vooralsnog niet in Italië.

Matthijs rondt dit jaar z’n vmbo opleiding af en Suus zit in de 2e klas havo/vwo van de Wereldschool. Julia loopt inmiddels stage op een advocatenkantoor in Amsterdam en Maaike is dit jaar gestart op het Amsterdam Fashion Instituut. We zijn enorm trots op alle vier onze kids.

blockquote
Verveling kan soms heel nuttig zijn!
Fijtje Lothmann

Matthijs verhuist in september terug naar Nederland en gaat een filmopleiding volgen. Hij maakt al promofilmpjes voor wijnboeren en investeerders. Suus heeft inmiddels een eigen sieradenlijn opgezet en een Instagram account met 10.000 volgers. Door het leven op onze heuvel zijn ze enorm ondernemend en creatief geworden. Verveling kan soms heel nuttig zijn!

Michael is samen met een vriend uit Nederland een wijnproject begonnen ‘Unique Barique’. Wijnboeren uit de omgeving maken hun ‘droomwijn’. In Nederland wordt de wijn verkocht aan wijnliefhebbers die naast de wijn ook nog een ‘nachtje logeren in Piemonte’ krijgen. Ze ontmoeten de wijnboer en dineren in de wijngaard. Goed voor de streek en de wijnboeren.

In de zomermaanden genieten we, samen met onze gasten, van het Italiaanse leven. Piemonte is een prachtige streek waar het toerisme langzaam op gang komt. Het draait hier om wijn, eten en familie.

We verhuren inmiddels ook Vespa’s en een klassieke Alfa Spider. Onze gasten zijn soms tot tranen geroerd door de schoonheid van het landschap en de gastvrije Italianen.  Ook zelf genieten we nog iedere dag van het mooie uitzicht en het tempo van leven. Het is heerlijk om gasten te zien genieten en werkelijk tot rust te zien komen. We hebben mooie gesprekken en maken prachtige herinneringen.

Onze emigratie voelt niet als een afscheid van Nederland. We hebben het beste van twee werelden gekregen. We voelen ons op beide plekken heel erg thuis!

Michael, Fijtje, Matthijs en Suusje Lothmann

Meer zien van de streek Piemonte? Gort over de grens is er ook geweest.

Bekijk de uitzending van 24-1-2015 terug

Deel dit artikel