Het is nu 2020 en bijna anderhalf jaar geleden dat we naar Portugal zijn vertrokken en een jaar geleden dat de aannemer is begonnen. Er zijn veel grote zaken geregeld maar de devil is in de details en met betrekking tot de details blijft nog veel te wensen over. ..

We hadden en hebben met de aannemer een goede klik maar helaas is hij meer salesman dan aannemer. Zijn we erin getrapt? Ja en nee. Nee omdat hij de enige persoon is geweest die een uitgebreid plan van aanpak en offerte heeft aangeleverd en het grote werk redelijk tot goed heeft laten doen. Ja omdat door zijn houding en gladde praatjes wij erin zijn getrapt hem te betalen voor werk dat hij had gedaan en zou gaan doen. Hij had anderen al betaald zodat wij nu meer betaald hebben dan de late opleveringsboete van totaal €40.000. Het zal echt niet gebeuren dat hij ons terug gaat betalen. Geld werkt bij hem als ultiem pressiemiddel en daar hadden we beter, slimmer en volgens de letter van het contract naar moeten handelen. Maar wij waren te aardig. 

Niettemin staat er nu een bewoonbaar huis en een prachtige te gebruiken studio. Daar zijn we trots op en blij mee.

Ons leven in Travancinha

We verheugen ons erop mensen en groepen te gaan ontvangen, die hopelijk net zo genieten van het resultaat als wij dat gaan doen. We hebben een meisje uit het dorp Travancinha aangenomen om ons te helpen met schoonmaak, het koken, inchecken, uitchecken en wat al niet. De kamers zijn nu bijna helemaal klaar; nog wat prullaria hier een daar ter versiering en klaar is Kees.

Het leven is hier compleet anders dan in Amsterdam, vaak mist Milko het contact met collega’s en vrienden, de Albert Cuypmarkt, de borrels en diners. Ook het fiscale werk, de doorlopende strijd om je fiscale verhaal te verkopen en de succesjes te boeken mist hij. Alles is hier veel kleiner, zo ook de bedragen. De sociale setting hier is niet veel; drie vrienden in het dorpje, wat kennissen en that’s all. We gaan naar de dorpsfeestjes maar dat is toch echt iets anders dan de Stopera in Amsterdam.

Sterker en wijzer

Toch zijn we hier gelukkig; rondlopen op je eigen 50 hectare, kijken hoe alles groeit, de grote mierenhoop die wij al twee jaar redden van de maaimachine van Manuel, de vier stekken uit de Corelliestraat die het zo goed doen, de energie van de zon en het pure simpele lekkere Portugese eten. De relatie heeft onder zeer zware druk gestaan. Het was een diepe crisis die we gelukkig sterker en wijzer te boven zijn gekomen. De yoga leerlingen uit de omgeving zijn blij met de nieuwe studio, nogal een verschil met de serre. Zoiets van: het was een schuurtje, nu is het een villa met zwembad.

Soms vragen we ons af waar we over vijf jaar zijn. Wie weet hebben we een nieuw project of zijn we nog steeds simpel tevreden met Travancinha? In ieder geval hebben we ontzettend veel geleerd op onze oude dag, ook van de downs, maar die werden zeker gecompenseerd door de ups. Voor ons is een droom uitgekomen, iets opbouwen vanuit een mooi potentieel. We hebben het huis een nieuw elan gegeven met respect voor het oude. Het is waar dat een project niet voor iedereen geschikt is en de relatie moet stevig in de schoenen staan om de tango te dansen en elkaar te behoeden voor uitglijders.

 Mario en Milko

Deel dit artikel