In de uitzending van zaterdag 7 januari 2023 zien we hoe Bert en Thomas Zaandam verruilen voor een berg in Andalusië. Daar willen zij een paradijs voor nudisten bouwen en in vrijheid, blijheid een nieuw leven opbouwen. Hoe gaat het nu met ze?

Update Bert en Thomas - Finca Fabulosa Álora

We zitten hier nu bijna een maand of tien en voelen ons al steeds meer thuis. We leren leuke mensen kennen in de omgeving en hebben ons gezin uitgebreid met een soort van Shetlandpony verkleed als hond: Loui. Een super lieve lobbes die we uit een asiel gehaald hebben en onze harten heeft gestolen.

Nadat we in de zomer 2022 open zijn gegaan druppelden de boekingen binnen en in augustus en september was het super druk. Zelfs in oktober en november hebben we nog regelmatig mensen over de vloer gehad. De gasten zijn heel divers: van doorgewinterde naturisten tot mensen die nog nooit een naaktstrand van dichtbij gezien hebben maar het gewoon wilden uitproberen. Dit zorgde voor een leuke mix en een gezellige sfeer. Het voelt op veel momenten helemaal niet als werk, omdat je toch lekker met de mensen meegeniet van de zon, het zwembad en op z’n tijd de sauna of jacuzzi.

Op z'n Spaans

Het Spaanse ritme is af en toe nog wel wennen; de siësta is soms zwaar irritant en het regelen van veel dingen gaat écht op z’n Spaans. Via allerlei omwegen, stempeltjes hier en daar en de juiste mensen, regel je dingen die in Nederland een stuk vlotter gaan. Maar daar tegenover staat dat je heerlijk zit te ontbijten buiten de deur voor een paar euro en dat we nu in de winter in de zon met 20 graden op het strand kunnen lunchen. Dat is pure luxe. We zijn dan ook super dankbaar dat het allemaal zo goed gaat en dat we deze stap hebben kunnen maken.

Work in progress

We hebben wel gemerkt dat we naast het plattelandsleven wat reuring willen hebben, dus hebben we een appartement gekocht in Torremelinos dat eind zomer 2024 klaar zal zijn. Zo hebben we zelf een plek om af en toe naar de kust te gaan en kunnen we de business uitbreiden. We prijzen ons gelukkig dat dit allemaal tot stand is gekomen.

Bert kan zijn oude werk toch niet helemaal loslaten, dus in maart gaat hij voor een tijdje naar India om een opleiding Soundhealing te volgen; een gave nieuwe ontwikkeling, mooi om aan gasten aan te kunnen bieden en leuk dat het coachen toch weer terugkomt, maar dan meer in de huidige vorm van leven. Daarnaast is Bert in zijn vrije uurtjes aan de slag gegaan als agent van de makelaar die ons geholpen heeft met het vinden van ons huis. Zo is Bert af en toe ook even weg van de finca.   

Thomas is druk bezig de taal eigen te maken, gaat twee keer per week naar les in het dorp en langzamerhand komen er zinnetjes tot stand. Samen hebben we her en der nog wat dingen erbij geklust om het terrein optimaal te benutten: het is altijd een work in progress.

In de winter hebben we ook wat gasten. Natuurlijk lopen die dan niet de hele dag bloot, maar als je met 20 graden een windstil hoekje opzoekt, kan je heerlijk bloot zijn. En natuurlijk de sauna en de hottub zijn ideaal voor de koelere avonden.

De toekomst

Af en toe komen vrienden en familie langs. Dat is fijn en je bent dan ook echt even met elkaar samen. Maar het afscheid nemen is zwaar. Vooral als er in Nederland iets gebeurt waarbij je normaal dan gelijk naar iemand toe zou gaan om steun te bieden, kan dan niet meer. En dat is moeilijk en verdrietig. Daar tegenover staat dat we nu veel vaker met onze dierbaren contact hebben.

Over vijf jaar hebben we als het goed is een super combi van de rust in het binnenland en een leuk appartement aan de kust. Zo kunnen we – denken we – een heel divers aanbod bieden en hebben we voor onszelf ook een lekkere plek om de drukte op te zoeken. Tegen die tijd zal Thomas ook met pensioen zijn en zullen we de onderneming meer samen gaan runnen. We kijken daar naar uit.

Deel dit artikel