Wij zijn blij dat we anderhalf jaar in Frankrijk hebben gewoond en konden ervaren hoe het systeem is. Van de boerderij van de oude dame hebben we nooit meer iets gehoord. Aan de veiling hebben we een bittere nasmaak over gehouden, ook omdat we maanden moesten zeuren om onze 10 procent aanbetaling terug te krijgen.

(Bekijk hier de uitzending van Brigitte en Laurens)

Voor het kleine huisje hebben we vorig jaar juni alle papieren ingeleverd bij de notaris. 'Een zus moet nog de erfenis accepteren, daarom is het nog niet rond', zegt hij. Maar hij heeft het in januari wel weer op zijn site te koop gezet met een toeslag van 13 procent die hij rekent voor bemiddelingskosten. Deze bemiddelingskosten hebben wij niet, want wij hadden direct met de dochter een prijs afgesproken, dus doet de notaris niets.

In Frankrijk kun je een huis kopen als je bereid bent teveel of dure bemiddelingskosten te betalen. Makelaars en notarissen rekenen 12 procent (!) voor onderhandelen. Kom je als Nederlander dan wordt de prijs opgeschroefd, wil je werk laten uitvoeren dan moet je extra veel betalen en van veel instanties en notarissen hoor je nooit meer iets.

Het voelt niet fijn om zo belazerd te worden. Wij willen daarom niet meer in Frankrijk wonen.

Ik geloof dat dingen lopen zoals ze lopen en als je denkt niet meer te weten wat je moet doen komt er vaak als vanzelf iets moois op je pad. Het opknaphuis in Haarlem is af, weer een plaatje geworden en klaar voor verkoop. Misschien moeten we in de vastgoed blijven. Daar zijn we, zo is gebleken, goed in.

En we hebben een oud schapenboerderijtje gekocht in Duitsland, naast de Eifel, in een gehucht van 130 inwoners.

Vanuit de tuin loop je zo de bossen in. De natuur is hier schitterend, ruig en heuvelachtig. Kleine beekjes stromen naar de dalletjes, reeën springen in de verte opzij en eekhoorns klimmen naast je in de bomen. Hier kun je nog uren lopen zonder iemand tegen te komen. In Duitsland zijn de bossen voor iedereen toegankelijk en voorzien van wandelpaden.

Misschien vinden we hier een prachtige locatie voor ons project.

Wij gaan nu eerst ons eigen pandje opknappen, genieten van de omgeving en wandelen in deze ongerepte natuur.

We zien wel welk pad we nemen.

Brigitte Burger en Laurens Benschop

Deel dit artikel