Door de hitte dit jaar hebben we heel erg weinig kunnen doen. De kleigrond is gebakken en project nieuw hek, wat nodig is, staat stil. We kunnen simpelweg niet in de grond komen, en het is veels te heet om te bewegen. Voor het eerst in al de tien jaar een ventilator van de zolder gehaald om het binnen aangenamer te maken.

Ook onze lemen muren, die ons normaal beschermen tegen warmte en kou, hebben zoveel warmte in zich dat ze waarschijnlijk pas afkoelen als we naar de winter gaan.

In augustus kregen we nog een kleine verrassing, een van onze geiten heeft toch nog een klein meisje op de wereld gezet. Wat we niet meer verwacht hadden, en dus een heel mooi cadeautje van moeder natuur. Ze doet het prima, een kleine rakker. Een aantal andere geiten geven wel wat melk, dus waarschijnlijk hebben die een schijnzwangerschap gehad. We maken er maar gebruik van, en hebben toch lekker wat eigen melk.

Inmiddels zijn de hooibalen voor deze winter binnen, en gaan we nu graan en mais hamsteren. Hout ligt klaar, dit moet alleen nog klein gemaakt worden en het houthok in.

Daar hebben we tijd genoeg voor in het najaar, als het koeler is.

We zijn natuurlijk ook bezig met de oogst, voor zover we die hebben door de droogte. Wecken, fermenteren, invriezen. We wachten op koeler weer, dan moeten we twee schapenrammen slachten, voor ons vlees deze winter. En daarvan zouten we en drogen we ook nog wat voor wat lekkers op brood. De eenden blijven lopen, tot we er een willen eten. En we moeten eend overhouden voor volgend jaar, zodat we weer kuikens krijgen.

Ow ja, nog een vogeltje in de opvang gehad, en met succes groot gebracht. Hopelijk is het nu aan zijn trektocht begonnen naar Afrika of zo. En wie weet zien we het volgend jaar terug, zou leuk zijn.

Verder leven wij ons leventje, en genieten van de vele mooie momenten. Vrienden, familie die hier komen logeren en tot rust komen. Geen spectaculaire dingen, behalve dat we een hittegolf achter de rug hebben, en nu echt wel eens flink regen nodig hebben om het grondwater aan te vullen. Nog nooit is het zo dor geweest hier. Ik ben benieuwd wat de winter gaat doen.

Groetjes!

Kijk de uitzending terug

Deel dit artikel