Begin dit jaar zagen we het avontuur van de zevenkoppige familie Jansen. In de Bourgogne, in het gehucht Marcigny kochten zij een eeuwenoud chateau dat omgetoverd moet worden tot chambre d' hotes en gites. Dat ging niet zonder slag of stoot maar hoe gaat het nu, juni 2023 met Ray, Margriet en hun dochters?

Update familie Jansen 3 juni 2023

We wonen nu bijna twee jaar in Frankrijk. Het is hard werken, lange dagen, op en af met de seizoenen en maximale inzet om er een succes van te maken. We zijn hier gelukkig en genieten nog steeds van de verrassingen die de dag brengt. Er gebeurt altijd wat. Iedereen zet zich in om er een succes van te maken. De zomer staat voor de deur, en we zijn klaar voor ons eerste zomerseizoen!

Combinatie van werken thuis en een baan

Het nemen van een baan ernaast is tijdelijk, we zijn naar Frankrijk gekomen om zelf te ondernemen. Zodra de inkomsten het enigszins toelaten zullen we daarvan afscheid nemen en ons volledig richten op ons eigen bedrijf. Werken is een manier om te integreren en de taal te leren, maar er zijn nog meer manieren. 

Om meer betrokken te raken bij de gemeente en de regio Bourgogne, zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om aansluiting te vinden bij de lokale bevolking. Zo zijn wij lid geworden van ‘Amis des Arts’, een regionale vereniging die zich inzet voor behoud en ontwikkeling van cultuur voor jong en oud.

Hierin proberen wij mee te denken en te handelen naar de behoeftes van de lokale inwoners en die van de toeristen. Er komen steeds meer spontane activiteiten in en rondom het huis, zo hebben we laatst in samenwerking met het kunstmuseum in Marcigny een miniconcert mogen organiseren bij ons thuis.

De expositiedagen van het museum zijn de afgelopen maand goed bezocht, met daarbij een kleine muzikale uitstap bij ons in de centrale hal, waar de vleugel werd bespeeld door een pianiste.

Om op deze manier de lokale samenwerking te vinden en te versterken maakt het leven hier levendig en boeiend. Sinds het afgelopen halfjaar zijn de twee jongsten, Josephine en Isabelle, aangesloten bij een koor. Daar treffen ze weer andere kinderen en kunnen ze spelenderwijs de taal leren, maar vooral plezier hebben door te zingen. Ook Ray is lid van een koor, gezien de vele Franse feestdagen moeten ze regelmatig ceremonies bijwonen.

Camperplekken

We hebben ook de laatste voorbereidingen gedaan voor de camperplaatsen. We houden het bewust kleinschalig, zodat iedereen van de rust en ruimte kan blijven genieten. In de tuin van ons chateau zijn 6 royale plekken met een fraai uitzicht op de Loire vallei.

Chambre d’hôtes, 2 kamers vol in bedrijf!

Sinds januari dit jaar kunnen we gasten ontvangen in onze twee gastenkamers, waarvan één uit te breiden is tot familiekamer. We zijn blij dat we nu zover zijn dat we ons leven op het chateau kunnen delen door overnachtingen aan te bieden.

De eerste reacties zijn hartverwarmend; de mensen zijn hartelijk, verrast en gaan met een blij gevoel weer verder met hun reis. Wij bieden ze mooie, ontspannende culturele dagen of een tussenstop op hun reis naar het zuiden, maar vooral een blijvende herinnering. 

Gîte in aanbouw

We hebben ervoor gekozen om een gîte te maken in het atelier van het chateau. Daar kunnen we een 4-5 persoons vakantieverblijf maken met terras en zicht op de tuin/vallei. In augustus dit jaar willen we het klaar hebben.

Het is nog een behoorlijke klus, maar de schouders gaan eronder! Op de foto zie je dat het dak is vervangen en de verdiepingsvloer en de tussenwand zijn eruit gesloopt. De opbouw kan beginnen!

Verbouwing van de privé vertrekken

Sinds Kerst vorig jaar hebben we hard gewerkt aan het verbouwen van de privévertrekken, zoals de slaapkamers van de kinderen en een logeerkamer voor privégasten. Zodat wanneer alles draait en het drukker wordt, iedereen zijn eigen plekje heeft en werk en privé goed naast elkaar kunnen bestaan. Dit bewaart de balans in een druk gezinsleven. 

Ons project is een meerjarenplan. Over een paar jaar kunnen we pas echt de balans opmaken over ons leven hier. De eerste stappen zijn het grootst en hebben de meeste impact, de basis hebben we gelegd voor ons als gezin en als startende onderneming. Nu kunnen we verder bouwen en waar we in hebben geïnvesteerd koesteren en verder ontwikkelen.

Over vijf jaar willen we hier nog steeds zijn en hopen we veel gasten te mogen ontvangen in onze chambre d’hôtes, camperplaatsen, gîtes en tiny houses. Stap voor stap verder en vooral genieten van het leven hier in Frankrijk en dit te delen met onze ouders en familie.

Ray, Margriet, Victoria, Louise, Elise, Josephine en Isabelle 

⇒ uitzending 1 januari 2023 terugkijken

Update 1 januari 2023 familie Jansen - Marcigny  

IV-ansicht-Jansen.jpg
 
IV-ansicht-Jansen.jpg

De winter heeft ook hier zijn intrede gedaan en het is inmiddels koud, ook in huis. We verwarmen ons bij de pellet-kachel in de keuken en gebruiken de rest van de woning minder, omdat die nog niet verwarmd is. Toch hebben we in de onverwarmde ruimtes nog even flink doorgeklust.

De badkamer van de tweede chambre d’hote kamer is nu klaar en dus ook gereed voor onze nieuwe gasten. Door de aflevering op tv realiseerden we ons pas hoeveel werk we verzet hebben het afgelopen jaar en dat we eigenlijk best wel eens een pauze mogen inlassen nu de temperatuur zo gezakt is.

We hebben sinds augustus 2021 non-stop, 7 dagen per week, gewerkt aan ons project; en er staan er nog een paar in de startblokken. We zijn begonnen met de sloop van de verdiepingsvloer in de aangebouwde gîte. Deze was in zo’n twijfelachtige staat dat we die zijn gaan vervangen, voordat we aan de opbouw gaan beginnen. We hopen voor de zomer de gîte (vakantiehuisje) af te hebben, maar of dat gaat lukken...

blockquote
te gast zijn en je thuis voelen
 

Nu gaat eindelijk het eerste deel van ons project van start met twee verhuurbare kamers die beiden een eigen badkamer hebben en waarvan één kamer vergroot kan worden tot een familiekamer. Dat misten wij altijd tijdens onze reizen. We zijn met zeven personen niet eenvoudig onder te brengen. Ons credo is ‘te gast zijn en je thuis voelen’ en gelukkig ervaren onze bezoekers dat ook zo. Het maakt ons blij mensen te mogen ontvangen. Dat is uiteraard ook het doel van een chambre d’hôtes, omdat je bij iemand thuis verblijft en niet in een hotel.

Een vleugje luxe

Toch proberen wij een vleugje van die hotel-luxe te bieden aan onze gasten, het beste van beiden. In Marcigny kun je echt bourgondische leven; er zijn gezellige pleinen, markten, natuur en actieve mogelijkheden. Het fijne aan onze locatie is dat wij vrij, maar ook dicht op het centrum wonen, ideaal voor gasten die graag een terrasje pakken of eens zonder auto de deur uit willen. Veel is op loopafstand bereikbaar.

Camping

Ons onlangs aangekochte grond wordt de nieuwe entree voor mensen die met de camper bij ons willen verblijven. Zodra de vergunningen aankomende zomer binnen zijn kunnen campergasten via een lange laan rechtstreeks op het camperterrein uitkomen, zonder rare bochten te hoeven maken. In de toekomst kan via deze entree ook de gîte makkelijk bereikt worden. Zolang de vergunningen niet verkregen zijn houden we onze baan aan zodat we door kunnen blijven werken aan de plannen van 2023.

Het afronden van de opnames van ‘Ik Vertrek’ was tevens het sluitpunt van alle ingehuurde aannemers voor het jaar 2022. Nieuw elektra is geïnstalleerd, de stukadoor is klaar, kapotte ruiten zijn vervangen, de waterleiding is aangelegd. De rust is voorlopig wedergekeerd.

Vivre en France

Het einde van het jaar is vaak een moment om de balans op te maken. Terugkijkend op het afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd op vele fronten; het château, elkaar, de kamers, de mensen om ons heen, nieuwe vrienden en collega’s, Franse systemen (soms een hele kluif); alles gegeven. Maar wat je geeft krijg je vaak ook terug en dat is zeker waar. We hebben zoveel lieve mensen ontmoet en velen mogen we onze vrienden noemen, we staan dichtbij de lokale bevolking en voelen ons geaccepteerd en thuis. 

De kinderen hebben hun draai gevonden op school en vrienden gemaakt. De kerstrapporten laten mooie resultaten zien. Aankomend jaar willen we zorgen dat de meiden allemaal hun eigen slaapkamer krijgen. De komende jaren hopen we de camperplaatsen, tiny houses, gîte en gastenkamers volop in bedrijf te hebben en een begrip te zijn in de regio. Dankbaar dat we hieraan mogen werken en mogen investeren in de toekomst van ons en onze kinderen en de wereld om ons heen. 

Ondanks dat het leven hier in een rustiger tempo gaat, leef en beleef je het intenser. Dat is het mooie van Frankrijk, nu begrijpen we ‘Vivre en France’! We leven onze droom.

À bientôt et avec meilleurs voeux, 
Familie Jansen

Deel dit artikel