In 2021 zien we hoe Maarten en Dominique voor een nieuw avontuur kiezen in Italië. Maarten wil vooral 'fijn en geen pijn' en Dominique wil Thoughtful door het leven. Het duurt even voordat ze hun gedroomde pand kunnen omtoveren tot B&B met minicaming. Is hun gouden droom anno 2022 uitgekomen?

Update 2022 Maarten en Dominique - Grizzana Morandi.

Februari 2021 was onze uitzending van ‘Ik Vertrek’ voor het eerst te zien en schreven we onze laatste update. Het zijn maar 19 maanden, maar wat lijkt het lang geleden. Na de eerste covid zomer waren we optimistisch. Nu zou alles goed komen en konden we vooruit. Uiteindelijk bleef het tot juni heel erg rustig (zeg maar stil), maar daarna kwam het seizoen toch goed op gang en het was, óók een leuk seizoen. We hebben veel gasten gehad en gelukkig ook veel mensen die langer bleven dan één nacht. De gasten hebben genoten van de omgeving, de maaltijden, de gezelligheid, het zwembad, de cultuur de natuur. Kortom, alles wat ‘ons’ heerlijke plekje te bieden had. De reacties bleven positief en de eerste terugkomers waren langsgeweest.  

Moeten vs ont-moeten

Toch hebben wij elkaar eind september diep in de ogen gekeken, de rekening opgemaakt: emotioneel, fysiek en financieel en de moeilijke vragen gesteld. Door de moeilijke start, de tegenslagen en de misrekeningen, konden wij niet verder investeren en afmaken wat wij voor ogen hadden. Dat betekende dat we nog jaren alles met zijn tweeën zouden moeten doen; dat we nooit ‘stop’ zouden kunnen zeggen en ons leven dus om werk en de B&B zou draaien, in plaats van andersom.

Was dat wat wij wilden? We zijn naar Italië gegaan om te ‘ont-moeten’ , maar nu waren we terecht gekomen in een situatie van alleen maar moeten en te weinig tijd om écht te ontmoeten. De groentetuin verwilderde want geen tijd. Het avondeten, altijd afgebroken omdat we door moesten en vroeg weer op. Gesprekken in de tuin, leuk en door Dominique vaak diepgaand, maar nu moet ik verder. De thema weken? De workshops Thoughtfulness? Interesse genoeg, maar geen tijd om ze op te zetten. En zelf in Italië leven? Onderdeel zijn van de gemeenschap? Buren, vrienden? Wanneer dan? Het was nog meer dan in Nederland, leven om te werken in plaats van andersom.

blockquote
Het was nog meer dan in Nederland, leven om te werken in plaats van andersom.
 

Dus hebben we de knoop doorgehakt en de B&B te koop gezet. Gelukkig hebben we iemand gevonden die met nieuw enthousiasme en plezier op haar eigen manier de B&B voortzet. In juni van 2022 was de verkoop rond en in de tussentijd hebben wij een heerlijk huis in een kleine borgo gevonden, net een dal verder dan waar we woonden. Dat Dominique haar enkel brak en geopereerd moest worden was een schok en verhuizen op krukken blijkt erg onhandig. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. 

We wonen nu in een prachtig 14e eeuws woonhuis, waar we zo in konden trekken, zonder grote verbouwingen en restauraties te hoeven doen. Wel hebben we met veel plezier stukjes achterstallig onderhoud aangepakt. Én we hebben eindelijk een zomer gehad waarin we konden doen, waarvoor we hier eigenlijk kwamen: ‘ont-moeten’!

We hebben geweldige buren, waarmee we de zomer gevierd hebben; lieve vrienden, de familie is langs geweest, vrienden blijven logeren. Dit is voor ons toch veel mooier dan ‘betalende gasten’ in de B&B te hebben. Natuurlijk is Luce met ons meegekomen en ze geniet hier, van de andere honden, de kinderen en de aandacht die wij haar eindelijk kunnen geven.

Dominique heeft eindelijk weer tijd om zich op haar passie te richten: Thoughtfulness. Ze begeleidt mensen (online) en dat boek gaat nu echt afkomen. De “Grens naar Vrijheid” is door alles nog duidelijker geworden. Ook Maarten is een volgend boek aan het schrijven na het “succes” van zijn eerste thriller. De tuin vraagt om aandacht, zodat we die ‘orto’ ook echt kunnen beginnen. En verder zijn we bezig om ideeën te ontwikkelen om de aandacht voor deze prachtige streek en regio vast te houden en uit te breiden. Welke vorm dat precies gaat krijgen laten we nog even in het midden.

Wij leven nu de ‘sogno d’oro’ de droom, waarmee we naar Italië zijn gegaan in plaats van door de droom geleefd te worden. ‘Vertrekken’ blijft het beste dat we ooit gedaan hebben. Volg je dromen, doe het! Maar wees nooit bang om een nieuwe droom te kiezen!

Dominique en Maarten ⇒ Uitzending 16-2-2021 terugkijken 

Update 16-2-2021  

IV-ansicht-Maarten-Dominique2021.jpeg
 
IV-ansicht-Maarten-Dominique2021.jpeg

In juni 2020 was onze opening én rond datzelfde moment gingen ook de grenzen weer open. Wij wisten het zeker: nu komt het allemaal goed. Maar de rest van juni bleef het rustig, te rustig. We hebben pas in juli en augustus prima gedraaid, doordat er veel Italiaanse gasten kwamen. Vooral wandelaars die de historische wandelroute Via degli Dei wilden lopen.

We vinden het heerlijk om mensen over de vloer te hebben, in het zwembad, de tenten en kamers en aan tafel! Het enige ‘nadeel’: de meeste gasten bleven maar één nacht. We hebben dus heel veel gewassen, gestreken, opgeruimd en schoongemaakt. Veel meer dan waar we ooit rekening mee gehouden hadden. Het was heel gezellig, druk en vol, maar anders dan we ons voorgesteld hadden. Het was zo druk dat we zelfs van onze eigen tuin gebruik gemaakt hebben, om bewoners uit omliggende dorpen te kunnen ontvangen!

Eerlijk delen

Het bijhouden van de moestuin is er een beetje bij ingeschoten. Al deden de tomaten het prima. Komend jaar willen we veel energie steken in onze groentetuin. We willen onze gasten verwennen met eten uit eigen tuin, omdat dit veel lekkerder is dan uit de winkel. We weten dat de moeite loont, omdat we van onze buurvrouw voortdurend groentes uit eigen tuin krijgen.

We maken nu al onze eigen jam van pruimen en kersen. De gasten vinden de jam heerlijk, en wij trouwens ook! Ook maken we onze eigen likeuren van kersen, pruimen en walnoten. Daar wordt ook van genoten. Producten delen is hier heel vanzelfsprekend. Of het nu gaat om groentes, wijn of taart, iedereen deelt met elkaar. Dit vinden wij heel bijzonder! We worden er blij van en doen er graag aan mee. De gastvrijheid hier is hartverwarmend. We hebben al aardig was vrienden gemaakt en mensen ontmoet waarmee we zaken doen, zoals restaurants in de buurt. 

Familie-uitbreiding

Midden in alle drukte werd eind juli ons eerste kleinkind geboren. En in oktober kwam de tweede. Gelukkig konden we het zo regelen dat Dominique ze allebei in Nederland heeft kunnen knuffelen. Maarten wacht tot het lente is, wanneer ze hopelijk samen met hun ouders naar Italië komen. Verder is het veel beeldbellen en krijgen we foto’s en video’s toegestuurd. We hadden gehoopt op een druk naseizoen, met wandelaars, truffelliefhebbers en gasten rondom de feestdagen. Dit liep een beetje anders. Vanaf half september zijn wij eigenlijk maar twee weken écht open geweest. Dit heeft de financiële planning definitief behoorlijk in de war geschopt. Gelukkig is onze Italiaanse bank heel begripvol en meedenkend. 

In november is onze lieve hond Ollie ingeslapen. Eén week later kwam Luce bij ons wonen. Dit was natuurlijk allang afgesproken, maar het voelde toch een beetje alsof Ollie geen zin had in het gedoe met een jonge hond. In de tussentijd is Luce (of Loetje, afhankelijk van welke taal je gebruikt) Calabrië helemaal vergeten en hier helemaal thuis!

Tijdens de wintermaanden hebben wij boven een tweede ontbijtkamer gemaakt. Hij is helaas nog nauwelijks gebruikt maar hij is wel heel mooi. De badkamer in de kelder is inmiddels ook af, alleen moet er nog het een en ander aan gebeuren voordat we de tenten dit jaar weer opzetten. 

Thoughtfulness

Dominique heeft vooral veel een op een gesprekken gevoerd, die een goed effect hadden op de mensen. We hopen dit jaar ook Thoughtfulness weken te kunnen organiseren. Ook heeft Dominique veel geschreven en het idee is ontstaan om een boek uit te geven.

Daarnaast hebben we afgelopen winter veel in de tuin gewerkt. We hebben verse truffels naar Nederland gestuurd, in plaats van de heerlijke culinaire truffelweken. Die we hier graag hadden willen organiseren. Hopelijk kan dit ook dit jaar! 

Als we in de tuin zijn om paddenstoelen te plukken, een lange wandeling maken, of in de auto zitten, dan zeggen we nog regelmatig tegen elkaar: we wonen hier mooi wél! Het is misschien niet gelopen zoals we ons dat twee jaar geleden hadden voorgesteld, maar dat geldt waarschijnlijk voor de hele wereld. En een lockdown is een stuk beter vol te houden als je zoveel prachtige natuur, fijne buren en lieve mensen om je heen hebt.

blockquote
tutto andrá bene
alles zal goedkomen.

We gaan er vanuit dat het vanaf april allemaal weer steeds normaler wordt en dat we dit jaar alle tekorten van vorig jaar goed kunnen maken. Zodat we in november echt kunnen kijken hoe we verder gaan!  

Deel dit artikel