In de uitzending van 16 febuari 2021 zien we Maarten en Dominique die hun vertrouwde Amsterdam verruilen voor een nieuw avontuur in Italië. Maarten wil vooral 'fijn en geen pijn' en Dominique wil Thoughtful door het leven. Het duurt even voordat ze hun gedroomde pand kunnen omtoveren tot B&B met minicaming. Is hun gouden droom uitgekomen?

Een update uit San Benedetto Val di Sambro van Maarten en Dominique

In juni 2020 was onze opening én rond datzelfde moment gingen ook de grenzen weer open. Wij wisten het zeker: nu komt het allemaal goed. Maar de rest van juni bleef het rustig, te rustig. We hebben pas in juli en augustus prima gedraaid, doordat er veel Italiaanse gasten kwamen. Vooral wandelaars die de historische wandelroute Via degli Dei wilden lopen.

We vinden het heerlijk om mensen over de vloer te hebben, in het zwembad, de tenten en kamers en aan tafel! Het enige ‘nadeel’: de meeste gasten bleven maar één nacht. We hebben dus heel veel gewassen, gestreken, opgeruimd en schoongemaakt. Veel meer dan waar we ooit rekening mee gehouden hadden. Het was heel gezellig, druk en vol, maar anders dan we ons voorgesteld hadden. Het was zo druk dat we zelfs van onze eigen tuin gebruik gemaakt hebben, om bewoners uit omliggende dorpen te kunnen ontvangen!

Eerlijk delen

Het bijhouden van de moestuin is er een beetje bij ingeschoten. Al deden de tomaten het prima. Komend jaar willen we veel energie steken in onze groentetuin. We willen onze gasten verwennen met eten uit eigen tuin, omdat dit veel lekkerder is dan uit de winkel. We weten dat de moeite loont, omdat we van onze buurvrouw voortdurend groentes uit eigen tuin krijgen.

We maken nu al onze eigen jam van pruimen en kersen. De gasten vinden de jam heerlijk, en wij trouwens ook! Ook maken we onze eigen likeuren van kersen, pruimen en walnoten. Daar wordt ook van genoten. Producten delen is hier heel vanzelfsprekend. Of het nu gaat om groentes, wijn of taart, iedereen deelt met elkaar. Dit vinden wij heel bijzonder! We worden er blij van en doen er graag aan mee. De gastvrijheid hier is hartverwarmend. We hebben al aardig was vrienden gemaakt en mensen ontmoet waarmee we zaken doen, zoals restaurants in de buurt. 

Familie-uitbreiding

Midden in alle drukte werd eind juli ons eerste kleinkind geboren. En in oktober kwam de tweede. Gelukkig konden we het zo regelen dat Dominique ze allebei in Nederland heeft kunnen knuffelen. Maarten wacht tot het lente is, wanneer ze hopelijk samen met hun ouders naar Italië komen. Verder is het veel beeldbellen en krijgen we foto’s en video’s toegestuurd. We hadden gehoopt op een druk naseizoen, met wandelaars, truffelliefhebbers en gasten rondom de feestdagen. Dit liep een beetje anders. Vanaf half september zijn wij eigenlijk maar twee weken écht open geweest. Dit heeft de financiële planning definitief behoorlijk in de war geschopt. Gelukkig is onze Italiaanse bank heel begripvol en meedenkend. 

In november is onze lieve hond Ollie ingeslapen. Eén week later kwam Luce bij ons wonen. Dit was natuurlijk allang afgesproken, maar het voelde toch een beetje alsof Ollie geen zin had in het gedoe met een jonge hond. In de tussentijd is Luce (of Loetje, afhankelijk van welke taal je gebruikt) Calabrië helemaal vergeten en hier helemaal thuis!

Tijdens de wintermaanden hebben wij boven een tweede ontbijtkamer gemaakt. Hij is helaas nog nauwelijks gebruikt maar hij is wel heel mooi. De badkamer in de kelder is inmiddels ook af, alleen moet er nog het een en ander aan gebeuren voordat we de tenten dit jaar weer opzetten. 

Thoughtfulness

Dominique heeft vooral veel een op een gesprekken gevoerd, die een goed effect hadden op de mensen. We hopen dit jaar ook Thoughtfulness weken te kunnen organiseren. Ook heeft Dominique veel geschreven en het idee is ontstaan om een boek uit te geven.

Daarnaast hebben we afgelopen winter veel in de tuin gewerkt. We hebben verse truffels naar Nederland gestuurd, in plaats van de heerlijke culinaire truffelweken. Die we hier graag hadden willen organiseren. Hopelijk kan dit ook dit jaar! 

Als we in de tuin zijn om paddenstoelen te plukken, een lange wandeling maken, of in de auto zitten, dan zeggen we nog regelmatig tegen elkaar: we wonen hier mooi wél! Het is misschien niet gelopen zoals we ons dat twee jaar geleden hadden voorgesteld, maar dat geldt waarschijnlijk voor de hele wereld. En een lockdown is een stuk beter vol te houden als je zoveel prachtige natuur, fijne buren en lieve mensen om je heen hebt.

blockquote
tutto andrá bene
alles zal goedkomen.

We gaan er vanuit dat het vanaf april allemaal weer steeds normaler wordt en dat we dit jaar alle tekorten van vorig jaar goed kunnen maken. Zodat we in november echt kunnen kijken hoe we verder gaan!  

Deel dit artikel