In de uitzending van 4 november 2021 volgen we het Duitse avontuur van Edward en Ingrid. In Ballenstedt heeft het stel het oude, vervallen spoorwegstation gekocht dat van onder tot boven gerenoveerd moet worden. Het plan is om er vakantieappartementen, een café en een vergaderruimte te realiseren. Hoe gaat het nu met ze en in hoeverre zijn de plannen gerealiseerd? 
 

Update 4 november 2021 Ballenstedt

Met ons gaat het erg goed. Wij hebben het erg naar onze zin in Ballenstedt en missen het Nederlandse leven niet. De afgelopen 1,5 jaar is in een sneltreinvaart voorbij gegaan. Het besef wat we allemaal hebben meegemaakt en klaargespeeld is er nog niet. Regelmatig knijpen we in elkaars arm om te geloven dat we niet dromen.

Trots lopen we iedere dag door ons stationsgebouw. We wonen nog niet in ons station, want onze privéruimtes zijn nog niet klaar. Geen probleem, want we wonen nog steeds prima in het huurappartement op een steenworp afstand van het stationsgebouw. Wij verwachten begin januari 2022 te verhuizen. 

Geen tijd om stil te zitten

De verbouwing van het stationsgebouw is nog in volle gang. Ingrid is iedere dag in en rond het stationsgebouw te vinden om het werk te coördineren en zelf mee te helpen. De beide appartementen die we klaar hebben willen we op dit moment niet verhuren omdat de rest van het stationsgebouw een bouwplaats is.

Wij verwachten dat we vanaf april 2022 weer met de verhuur van beide appartementen van start kunnen gaan. De stationshal, het Fürstenbahnhof, het café, het atelier, het kantoor en de andere twee appartementen moeten dan ook vergevorderd, zo niet ook al af, zijn. Zo’n groot gebouw is volgens ons nooit af, er is altijd wel wat te doen. In ieder geval hebben wij er nog steeds veel plezier in.

Hulp uit de hele wereld

We zijn dankbaar voor de hulp die we hebben gekregen en nog krijgen van familie, vrienden en vrijwilligers uit de hele wereld. Het blijft bijzonder dat wildvreemde mensen uit Argentinië, Chili, Ecuador, Spanje, Polen, Duitsland, Australië, Litouwen en Nederland ons zomaar voor enkele dagen, weken of zelfs maanden meehelpen. Zonder deze hulp waren wij nu niet zover. 

blockquote
Wij leven onze droom, het leven is te kort om dat niet te doen
 

De aantrekkingskracht van het stationsgebouw is nog steeds opmerkelijk, ook bij de mensen uit Ballenstedt. Iedereen heeft wel herinneringen aan het station. Dagelijks geven wij rondleidingen aan nieuwsgierige voorbijgangers. Het geeft ons veel energie en voldoening als we anderen een stukje van onze droom kunnen laten meebeleven. Wellicht prikkelen we ze om ook hun dromen na te jagen. Het leven is te kort om dat niet te doen. 

Werk en school in Nederland

Edward heeft nog steeds zijn freelance-opdracht in Nederland. Het was fijn dat Edward het afgelopen jaar vanwege de coronamaatregelen thuis in Ballenstedt kon werken. Hij moet nu iedere week voor één of meerdere dagen naar Nederland om op kantoor te werken. Het is wel veel gereis, maar Edward vindt het werk leuk en daarnaast brengt het geld in het laatje. Dat is ook nodig, want de verbouwing gaat toch iets meer kosten door de hoge prijzen van bouwmaterialen. 

Gelukkig kunnen wij af en toe samen reizen, want naast bouwbegeleider studeert Ingrid ook nog aan de kunstacademie in Zwolle. Op de maandagen heeft ze regelmatig les op school. Ze moet een klein jaartje doorbijten en is dan klaar met de studie. Als we in Nederland zijn, verblijven wij in ons vakantiehuisje in Ermelo, wat als ons tweede thuis voelt en waar het eveneens fijn is om af en toe te zijn.  

Het Duitse leven

Het leven in Duitsland bevalt ons prima. Wij integreren prima en proberen bij zoveel mogelijk activiteiten in het stadje aanwezig te zijn. Wel moeten wij wennen aan de Duitse bureaucratie. De Duitse gründlichkeit klopt inderdaad. De meeste aannemers hebben wij helaas niet kunnen betrappen op pünktlichkeit! Soms is het frustrerend hoe slecht afspraken nagekomen worden.

Of dit het leven is waar wij van gedroomd hebben? Dat weten wij nog niet. Wij zijn daarvoor te kort in Ballenstedt. Wel weten we dat we een droomleven hebben, met elkaar, met de mensen om ons heen en wat we allemaal mogen doen en beleven. Wij hebben geen moment spijt gehad van onze stap en zouden het zo weer doen.

Over 5 jaar zien wij onszelf een drukbezocht station hebben, waar mensen graag komen en wij met veel plezier doen waar wij goed in zijn: mensen met elkaar verbinden, enthousiast maken en een goed gevoel geven.

Grüße aus Ballenstedt. Edward en Ingrid

Deel dit artikel