In de uitzending van 25 november 2021 volgen we het avontuur van Edwin en Kirsten Autsema die naar hun droombestemming Zuid-Afrika emigreren. In Hoedspruit, dicht bij het Krugerpark neemt het stel twee lodges over om in te wonen en te verhuren. Hoe gaat het nu met ze tussen de wilde dieren?

Update The Baobab Lodge - Hoedspruit

Met ons gaat het erg goed. We genieten van de natuur en de dieren om ons heen, van de gasten en de contacten die we hier al om ons heen hebben. Onze zoon Ruben is een paar weken als verrassing ons hier komen opzoeken. Hij heeft het te (ver)bouwen project getekend en het begin gezien vorig jaar. Hij is dan ook trots hoe het er nu allemaal uitziet. 

Het Zuid-Afrikaanse leven

We genieten tussen het vele werk door van het Zuid-Afrikaanse leven en missen het Nederlandse leven niet. De temperatuur is hier hoger en dat geeft energie. Het eindresultaat van het verbouwproject is echt fantastisch en het is een heerlijke plek om te verblijven tussen de wilde dieren. Het leven hier en het genieten van gaat ver boven onze verwachtingen uit. 

De afgelopen anderhalf jaar zijn voorbijgevlogen. De eerste periode proefdraaien van de lodge, andere talen en culturen, een heel ander klimaat, wilde dieren en de contrasten tussen arm en rijk gaven genoeg uitdaging naast het bouwproject. We zijn in mei begonnen met de grote verbouwing. Omdat er geen gasten waren in de Covid periode leek het ons beter om de lodge te sluiten. Hierdoor hadden de gasten geen last van de verbouwingperikelen en konden de werkmannen hun gang gaan. Anders dan oorspronkelijk gepland, hebben we ervoor gekozen om gelijk alles te verbouwen wat op ons verlanglijstje stond.

Afrikaanse mentaliteit

In Nederland zijn we goed bekend in het aansturen van bouwvakkers in bouwprojecten. Maar dat gaat hier toch anders. Dit was erg wennen voor ons. Dit zijn voorbeelden waarvan je denkt, je maakt een grapje. Maar het is serieus en hebben hiermee om leren gaan. Een aantal voorbeelden:

  • Als men eind van de maand salaris had gehad, werd er goed gedronken dat weekend. Maandag kwam men dan gewoon niet opdagen zonder afmelden. 1 of 2 dagen later verschijnen ze gewoon weer op het werk alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
  • Er kon geen muurtje uitgemeten worden, omdat diegene aan wie hij zijn potlood had uitgeleend, die dag vrij had. 
  • Alles is hier te krijgen in de winkels. Maar we moesten er erg aan wennen als de beperkte voorraad op is en het weken kan duren voordat het weer voorradig is. Ook al heb je het besteld. 
  • Kirsten wist bouwtechnisch vaak meer dan de bouwvakkers. Maar iets aannemen van een vrouw op de bouw heeft wel tijd nodig gehad. 

De aannemer had een nieuwe voorman op ons project gezet, alles was nieuw voor hem. De aannemer zei dan ook tegen hem dat als er bouw / technische vragen waren, dat hij dat aan ons moest vragen. Ook kwam hij vaak maar een paar uurtjes per week. Op zich was dat niet erg. Maar in combinatie met de emigratie, de (technische) taal, de werkwijze, de cultuur gewoontes, werkdagen van 6 tot 22 uur, werd dit erg veel. Eind juli waren we zo erg gesloopt dat ons energielevel 0 was.

Dit was een goede cocktail om Corona op te lopen. Hierdoor zijn we even uit de running geweest en hebben we veel kunnen slapen en herstellen. Zijn we even terug geweest naar Nederland om te genieten van de bruiloft van Mendel en Sophie. Daarna konden we weer met veel energie aan de laatste bouwfase beginnen en uiteindelijk heeft de aannemer alles goed opgepakt zijn alle bouwwerkzaamheden afgerond. Wij hebben inmiddels twee tuinmannen, Danny en Fumo. Zij zijn echt manusjes van alles. We hebben hen gevonden via Facebook. En we hebben sinds kort ook een nieuwe schoonmaakster, zij heet Alina. 

blockquote
thuis is waar je hart is en dat is nu hier
 

De bestrating is klaar en de woestijntuin in de lodge is inmiddels veranderd in een oase in de Bush compleet met verlichting voor de donkere uren. Het eindresultaat is echt fantastisch en het is een heerlijke plek om te verblijven tussen de wilde dieren.

We genieten enorm van het contact met de gasten. En de gasten verbazen zich over het feit dat je vanuit je suite zoveel mooie dieren kunt zien. De zebra’s, giraffen en Nyala’s bezoeken onze lodge dagelijks. Zo bijzonder hiertussen te mogen wonen.

Met de honden Jenthe en Xayah gaat het ook erg goed. In het begin waren alle geuren en geluiden nieuw voor ze. Dit gaf erg veel onrust. Inmiddels zijn ze hieraan gewend. Ze zijn vaak bij ons op de lodge en zijn het liefst buiten en genieten van alles. Sinds de honden op de lodge zijn blijven de apen op grotere afstand maar die zijn terug als de honden mee naar huis zijn. De wilde zwijnen zullen nooit hun vrienden worden. Dat is maar goed ook. 

Deel dit artikel