Beste mensen allemaal, wij waren altijd al gecharmeerd van kastelen en in Frankrijk staan er veel (40.000). Wij begonnen in 2006 al op internet te zoeken naar een château, maar toen waren de prijzen nogal hoog, omdat de economie het nog prima deed.

Speuren naar kastelen

In 2008 gingen de prijzen behoorlijk naar beneden, want er kwamen veel châteaux te koop; de economie ging steeds slechter draaien. Wij hebben samen heel wat uren afgespeurd op Franse, maar ook Nederlandse websites van makelaars die iets te koop aanboden in Frankrijk. 

Le Château du grand Coudray

Dan ga je kijken: Wat is nog in redelijke staat? En wat is het prijskaartje wat daaraan vasthangt? Dit kasteel was met een vraagprijs van 300.000 euro de goedkoopste van alle châteaux in Frankrijk wat nog in redelijk goede staat verkeerde qua buitenmuren en daken. Zo kwamen wij terecht bij Le Château du grand Coudray. Het was al zo’n 50 jaar onbewoond, de kranten van 1963 lagen nog bij de openhaard. Wij hebben veel meegemaakt na onze aankoop van het château. In mei 2016 zijn wij begonnen met het opruimen van alle troep die allemaal is achtergelaten door de vorige kasteelheer. Veel moest er worden gedumpt en schoongemaakt. De natuur heeft 50 jaar zijn gang kunnen gaan. Er waren grote spinnen bijna net zo groot als vogelspinnen! Op de hoge zolder grote nesten van uilen en roofvogels.

Chemotherapie

In augustus 2016 waren wij lekker bezig met het renoveren van het chateau, toen Frenske te horen kreeg dat ze kanker heeft. Dit nieuws sloeg in als een bom, alle zeilen moesten worden bijgesteld. Hoe zou dit aflopen? Hoe nu verder? Alle werkzaamheden op het château werden gestaakt. We gingen terug naar Nederland voor dokter afspraken en chemotherapie. Het was een hele grote tegenslag voor ons, want we konden niet verder met het renoveren van het château. Maar voor ons was het belangrijkste dat Frenske er weer bovenop kwam! Helaas waren er ook nog de bijwerkingen zoals 'doof' gevoel van voeten en handen. 

blockquote
zoals 't kumpt, kumpt 't
Everth en Frenske

Een dik jaar later

Na dik een jaar zijn wij weer begonnen met het renoveren van het château. De cameraploeg van Ik Vertrek heeft ons uiteindelijk bijna 2,5 jaar gevolgd. We zijn blij dat we onze eerste gasten in oktober 2018 mochten begroeten. Na oktober 2018 zijn we weer verder gegaan om meerdere kamers klaar te maken als chambre d’hotes. We zijn ook bezig met de bijgebouwen van het château om daar een plek voor vakantiegangers te maken. Zo blijven we lekker bezig. 

Controle Frenske

De laatste controle was in november 2018 in ziekenhuis Zwolle. De arts was goed te spreken over de controle: “Kom over een half jaar maar weer terug voor de volgende controle”, zei hij. Een opluchting voor ons twee. We zijn erg blij met deze uitslag! Ik heb wel nog steeds last van de nawerking van de chemokuren. Van zowel mijn voeten als handen zijn de zenuwen beschadigd.
In medische  termen noemen ze dat Perifere neuropathie, waar ik alle dagen meer of minder last van heb. Het is wel wat beter geworden, maar het zal waarschijnlijk altijd blijven, dus dat belemmert mij wel in mijn dagelijkse bezigheden.  De volgende  controle  is  nu weer eind mei of begin juni. Ik hoop dat ik weer wat kan helpen bij het château om het weer verder te helpen renoveren.

We genieten van de rust en de natuur die hier volop aanwezig is. Maar we genieten ook als er weer iets ‘klaar’ is, zodat we zien dat we steeds meer ons doel bereiken. We hopen dit jaar weer gasten te mogen ontvangen.

Bonjour, Frenske & Everth       

Deel dit artikel