Laatst vroeg iemand me: “Wat is het grootste verschil tussen Italianen en Nederlanders.” Ik denk dat het antwoord daarop is: omgaan met tijd. Italianen lijken, althans hier op het platteland, een breder besef te hebben dat dingen tijd nódig hebben. Ze moeten rijpen. Zoals druiven, tomaten en olijven moeten rijpen, zo ook moeten gedachten, dingen en ondernemingen rijpen. En dat is iets waar wij inmiddels ook achter zijn.

clock update 6 okt 2018, 22:00

Kijk, wij waren niet óntevreden met ons bestaan in Nederland. In tegendeel, we hadden beiden een goede baan, woonde in een mooi huis en hebben fijne vrienden. We hadden (en hebben) gewoon ontzettend veel zin om een avontuur te beleven. En dat het een avontuur is kunnen we, nu we zo’n jaartje onderweg zijn, wel beamen. Man, man wat maak je veel mee in zo’n jaar! Onze aflevering van ‘Ik Vertrek’ is dan ook een mooi document van alles wat we het eerste jaar hebben meegemaakt.

Pizzaliolo

We hebben nu al hele fijne en ook minder fijne dingen meegemaakt. En er staat nog veel op stapel. Het derde appartement is nu echt af, hoera! En, nu zo langzamerhand ook hier de herfst haar intrede doet, maken we ons op voor het oogstseizoen. De olijven, appels en walnoten komen van de bomen. Daar maken we olijfolie, jam en cruesli van. Wendy heeft contact met een wijnmaker uit de streek om alles te weten te komen over Italiaanse wijnen en JC gaat stage lopen om een echte pizzaiolo te worden.

Er lopen kippen op het erf die het voorjaar eieren zullen leggen. En er is een kat aan komen lopen, die na wat protest van JC mocht blijven. De kinderen blij! We sluiten langzaam de luiken en steken de haard aan. Wendy maakt stoofpot van wild zwijn (een lokale specialiteit). We drinken de jonge wijn en genieten van de tijd met ons gezin. En als we in het vroege voorjaar de luiken weer open doen, zijn we klaar voor ons volgende seizoen.

We weten zeker dat we ook volgend jaar weer fijne gasten mogen ontvangen. Gezellige gezinnen met óf zonder kinderen. Vol met verhalen en zin om te genieten van het overweldigende Toscaanse landschap, de fijne stadjes en heerlijke gelato! Zwemmen in ons zwembad, pizza-party, en misschien ook wel een avondje slapen onder de sterrenhemel…

Tiny houses

Maar voor het zo ver is, is er nog een winter vol klusjes voor de boeg. Wendy heeft grootse plannen met de benedenverdieping. Een van de ruimtes moet een voorraadkelder worden voor de wijn en onze eigen olijfolie, appels en walnoten. De andere ruimte moet een algemene ruimte worden met een lounge plek en een boeken- en spelletjeskast. Daarnaast willen we nog drie tiny houses op ons land bouwen. Dat zal nog best een klus worden, maar met onze huidige geometra hebben we er alle vertrouwen in!

We voelen ons hier thuis, we hebben onze draai gevonden. We hebben een routine opgebouwd, nieuwe mensen leren kennen en vrienden gemaakt. In het stadje, bij de bakker en de slager, groeten we mensen en zij groeten ons. Kortom, zoals de druiven, tomaten en olijven tijd nodig hebben om te rijpen, zo ook hebben wij tijd nodig om te rijpen. Dit avontuur gaat nog wel even door…

Wendy & JC

Bekijk deze aflevering terug 

Deel dit artikel