In de uitzending van donderdag 18 november 2021 volgen we het avontuur van Mike, Maayke en dochters Linne en Jolien van Houtum. In het Spaanse Triana kochten ze, boven op een berg, een finca met een mangoplantage waar ze zelfvoorzienend willen gaan leven en kunnen rondkomen van de verhuur van appartementen en de verkoop van mango's. Hoe gaat het nu met de familie?  

Update Finca El Mundo Verde

We hadden veel verwacht tijdens onze emigratie en eerste jaar maar dat het zó’n roller coaster zou worden, hebben we onderschat. Ondanks de pittige opstart met een hoop onvoorziene kosten, verborgen gebreken en lockdown zijn we ons heel snel thuis gaan voelen. Onze meiden gaan nu een klein jaar naar een Spaanse school in het dorp en spreken al goed Spaans.

Het contact met de ouders van school en het lokaal regelen van bouwmateriaal en klussers helpt ons bij onze integratie. Integratie is voor ons heel erg belangrijk en we merken dat de locals het waarderen dat wij hier moeite voor doen. We voelen ons welkom in het dorp en hebben ook buiten het dorp al een aardige vriendenkring opgebouwd. 

blockquote
je wordt echt geleefd, het eerste jaar
 

Gezinsuitbreiding

We vonden een nestje van vier katten, waarvan er twee al snel overleden. De andere twee poesjes zijn nu zes maanden oud en doen het super. Eentje (Guapa) woont bij ons thuis en de ander (Milky) woont bij een bevriend gezin. Daarna vonden we nog een gedumpt nestje van drie kittens. Eén daarvan, genaamd Chico, hebben we gehouden en de andere twee wonen nu bij de Nederlandse buurvrouw. Dus in totaal hebben we op het moment drie katten. Eén oude kater die we hebben geadopteerd van vrienden hier en twee kittens.

Hoge pieken, diepe dalen

Afgelopen jaar was er een vol hoogtepunten. We hebben onze droom kunnen realiseren met het aanleggen van moestuinen, eten uit eigen tuin, ecologisch bezig zijn met onze boomgaard en plannen maken voor toekomstige eco-projecten. Dát is waarvoor wij naar Spanje zijn verhuisd; het buitenleven in harmonie met de natuur. Ook zijn onze twee appartementen klaar en nog mooier geworden dan we hadden gehoopt. Onze eerste mango oogst, die samenviel met de opening van het eerste appartement begin september, was een feestje. Bijna al onze vrienden die we hier hebben leren kennen, waren erbij om te helpen!

Maar tegelijkertijd was dit ook de laatste druppel in ons emmertje dat door alle deadlines al erg vol zat. De weken na de opening ging het vooral met Maayke bergafwaarts wat resulteerde in gezondheidsproblemen. Dat was voor ons allemaal een eye-opener en vanaf dat moment zijn we het rustiger aan gaan doen. Onze gezondheid en geluk staan nu voorop.

Wijze lessen

Ons eerste jaar in Spanje is voor ons in alle opzichten heel leerzaam geweest en er zijn een aantal dingen die we in de toekomst anders gaan aanpakken. Het afgelopen jaar hebben wij amper tijd gemaakt om te genieten van onze prachtige plek en het ontdekken van onze nieuwe omgeving. Dat dit drukke schema uiteindelijk in zo’n heftige gebeurtenis zou eindigen, hadden we niet zien aankomen en het heeft ons goed wakker geschud. 

In de nabije toekomst hopen we een fijne balans te hebben gevonden tussen werken en vrije tijd. Naast deze persoonlijke lessen hebben we ook onwijs veel geleerd over onze mangobomen. Met dank aan onze Spaanse buren en mensen uit het dorp hebben we onze bomen het afgelopen jaar wat kunnen oplappen. Ze waren zwaar verwaarloosd door watertekort. Helaas zijn onze bomen er op dit moment nog niet al te best aan toe door het watertekort van deze zomer. Gelukkig wordt er binnenkort een wateropslag geplaatst zodat wij komende zomer genoeg water zullen hebben.

Waar staan wij nu en over 5 jaar?

Op dit moment gaat het ondanks de drukte goed met ons en de meiden. We genieten van ons mooie huis, het uitzicht en alles wat we dit jaar bereikt hebben. De afgelopen twee maanden hebben we veel vrienden en familie op visite gehad. Nu de appartementen klaar zijn, krijgen we ook de eerste boekingen binnen wat ontzettend leuk en spannend is! In november, december en januari hebben we al een paar boekingen staan. 

Over 5 jaar hopen wij hier nog steeds met heel veel liefde te wonen en hebben wij onze mango boomgaard getransformeerd tot een groen voedselparadijs. Binnen enkele jaren willen we qua eten zo goed als zelfvoorzienend zijn door hoofdzakelijk uit eigen moestuin te eten. Wie weet hebben we over 5 jaar ook wel een derde verhuur mogelijkheid gecreëerd!

Deel dit artikel