Henk en Carolien verlieten Nederland om een nieuw leven op te bouwen tussen de bloeiende flora en fauna van Costa Rica. Acht jaar later zoeken we ze opnieuw op. Is het hen gelukt om van de bed en breakfast te leven, of hebben ze het te koop bord in de tuin moeten zetten?

Na negen jaar Costa Rica, Heliconia Island, kunnen we zeggen trots te zijn op wat we bereikt hebben! Het bouwen én opbouwen van ons hotelletje is een groot succes geworden! We hebben Heliconia Island wereldwijd op de kaart gezet!

Het bouwen én opbouwen van ons hotelletje is een groot succes geworden! We hebben Heliconia Island wereldwijd op de kaart gezet! De natuur, de hoofdreden voor onze emigratie, verveeld nooit! We blijven ons verbazen over het aantal dieren dat we dagelijks in onze tuin zien! Het blijft genieten om bij het ontbijt te kijken over de rivier en dan apen, luiaards, leguanen en veel kleurrijke vogels voorbij te zien komen!

Het runnen van een hotel betekent ook zeven dagen in de week hard werken. Helaas is het dan moeilijk om met de hier heersende mentaliteit van werknemers en instanties om te gaan. Geduld blijft het toverwoord. We dachten er ook wel aan te wennen maar het blijkt dat je toch Nederlander blijft. Je wilt alles snel en netjes regelen. Soms zouden we best een stukje over willen nemen van de Tico’s (Costaricanen): leven met de dag en nemen zoals het komt, pura vida!

Het afgelopen jaar was voor ons een zwaar jaar. Het weerfenomeen “El nino” heeft ervoor gezorgd dat we maandenlang extreem veel regen gehad hebben (en dat terwijl de andere kant van Costa Rica, achter de bergen, extreem droog is!). Hierdoor hebben we veel schade en dus veel meer werk in de tuin gehad. Maar het is ook verbazend hoe veerkrachtig de natuur is en hoe snel alles weer hersteld!

In januari hebben we een heel heftig voorval gehad in het hotel, veel Nederlanders zagen het destijds op televisie. Drie weken geleden overleed ons vriendje, collie Aribo plotseling, voor ons een groot verlies.

Na deze jaren van hard werken en veel beleefd te hebben, gaan we er nu even tussenuit. Het hotel komt tijdelijk in goede handen van twee jonge enthousiaste tico-families. Willy, onze vriend en makelaar, houdt alles onder beheer en controle. De beheerders hebben veel leuke plannen en gaan o.a. het restaurant groots uitbreiden. Wij nemen onze hond Bonita mee en gaan voor een onbepaald aantal maanden naar Nederland en willen ook verder door Europa rond reizen.

Uitrusten, genieten en dan nadenken wat we verder kunnen en zullen gaan doen. De tijd zal ons leren of we de jungle en ons eilandje erg gaan missen of dat we een ander mooi plekje gevonden hebben, waar dan ook!

Bedankt voor alle bezoekjes, leuke mailtjes en vooral ook de blijvende interesse van de medewerkers van AVROTROS!

Groetjes en PURA VIDA!

Henk & Carolien Peters-van Duijnhoven

Deel dit artikel