In de uitzending van zaterdag 16 april 2022 volgen we het avontuur van Peter en Jolanda die in het Griekse Kilada een oude bisschopswoning willen omtoveren tot een luxe Bed & Breakfast. Een gigantische klus en de totale verbouwing zal een jaar gaan duren. Is hun droom nu uitgekomen? 

Update Villa Hylas Kilada

Hey kijkers en geïnteresseerden, wij vinden het leuk dat jullie na het zien van de aflevering ons via deze weg volgen. Het is een hele reis geweest het afgelopen jaar en we hebben Griekenland op verschillende manieren leren ontdekken en kennen. Dit was uiteraard niet altijd positief of zonder hobbels. 

Zo werken in dit land een hele hoop dingen heel anders. Veel dingen hebben we van te voren goed uitgezocht en hier hebben we ook nog heel veel moeten uitzoeken. Dit is na een jaar redelijk gelukt en de verbouwing is af voor de verhuur. Gelukkig zijn wij alle twee erg handig en hebben veel zelf kunnen doen. Niet alleen qua verbouwen dat we ineens op elkaar zijn aangewezen en blijkt samenwerken met elkaar niet altijd even soepel te gaan. Je zit wel ineens 24/7 op elkaars lip. Waar je voorheen in Nederland nog even bij een vriend of vriendin over kon kletsen moet je nu samen oplossen. Maar dat is zeker helemaal goed gekomen.

Sociale contacten

We hebben 9 maanden onze aannemer Gazi met zijn Pakistaanse medewerker Zaheer over de vloer gehad. Ze hebben prachtig werk afgeleverd en we zijn zeker vrienden met ze geworden. Voor sociale contacten hebben we niet heel veel tijd gehad. Ondanks dat hebben we toch een groep lieve vrienden om ons heen. Van Grieken, Engelsen tot Nederlanders.  

De omgeving ontdekken

We hebben ook in de omgeving nog veel meer schoonheid leren ontdekken. We gaan nu af en toe naar de canyon met oud klooster in de buurt. Het is een weelde van rust en schoonheid. Vanuit onze tuin kijken we uit op de hoogste berg in de omgeving. Die hebben we voor het eerst bewandeld. Met een beetje conditie, die ik niet bleek te hebben, loop je dat in 45 minuten naar de top. Wat een cadeau als je daar boven staat. Je ziet de hele omgeving tot en met de eilanden in de buurt. Het is een prachtige ervaring. Ook hebben we Spetses ontdekt op de step. Het eiland is adembenemend, met een prachtige kustweg kom je langs romantische baaitjes.

Griekse regels

Onze laatste ervaring is onze auto importeren. Nou dat is niet echt gelukt. In Griekenland is het niet mogelijk om een auto met een zakelijk karakter, privé te rijden. We zijn hier maanden mee bezig geweest en nu hebben we de auto maar naar Nederland gebracht en verkocht. Een nieuwe auto gaat ook niet zo maar. Daarvoor moet je allerlei papieren voor de politie, dit mag ook bij de brandweer, laten tekenen. Zonder dat kunnen ze de nummerplaten niet aanvragen. 

Nu we bijna klaar zijn met de verbouwing zijn we wel heel trots. Alle suites van ongeveer 60m2 zijn klaar. Er ligt een prachtig zwembad en de omgeving van het zwembad is prachtig geworden met de prachtige griekse tegels, mooie plantenbakken, palmen, gras en een veranda die bijna af is.  

blockquote
het was overweldigend, op alle fronten
 

Of we het over zouden doen? Zeer zeker! Het zoveel buiten zijn, vlakbij het strand, veel in zee zwemmen, geen stoplichten, files en vliegtuigen levert ons een supergelukkig gevoel op waardoor we nooit meer naar het hectische Nederland terug zouden gaan. Grieken zijn super behulpzame en vriendelijke mensen waardoor we ons hier steeds meer thuis gaan voelen. Tips voor andere mensen die erover denken:

  • maak tekeningen van de ruimtes die je wil gaan verbouwen, hoe wordt de inrichting, hang er een prijskaartje aan en maak een reëel budget
  • Maar neem de tijd; in praktijk duren dingen echt langer om het gerealiseerd te krijgen en het kopen van spullen in een ander land neemt echt veel meer tijd in beslag en er zijn altijd tegenvallers.

Voor ons, op naar een nieuwe fase, hoeveel boekingen zullen er komen? Zachtjes aan hebben we de eerste boekingen binnen wat wel enigszins een rustiger gevoel geeft. 
We zien er naar uit om gasten te ontvangen en een fantastische vakantie te bezorgen. Wij hebben er vreselijk veel zin in! 

Jolanda en Peter

Deel dit artikel