In de uitzending van Ik Vertrek van zaterdag 19 november 2022 zien we hoe Jolande en Barbara hun vertrouwde leven drastisch omgooien om het leven nog meer te omarmen. In het Franse Mancigne willen ze een statig pand omtoveren tot een toevluchtsoord voor kunstenaars. Is hun droom uitgekomen? 

Update Jolande en Barbara

Dagelijks zijn we nog bezig met de uitvoering van onze creatieve plannen en eerlijk gezegd voelen we ons best trots en dankbaar op wat er nu al staat. Ons doel was niet alleen een fijn thuis voor onszelf creëren maar ook een creatief en inspirerend verblijf voor kunstliefhebbers en kunstenaars. Wij investeren de opbrengsten van onze chambre d’ARTe in het bieden van een ‘’Artist in Residence’’ werkplek.

Twee keer per jaar nodigen wij geselecteerde kunstenaars uit om te wonen en werken in ons Manoir (landhuis). Afsluitend aan een werkperiode volgt een expositie of publicatie. De gasten die bij ons verblijven worden heerlijk en culinair door ons in de watten gelegd. We hebben ons volledig uitgeleefd bij de inrichting en styling van de chambre d’ARTe, het staat vol unieke kunst en design objecten. We vinden het dan ook een groot compliment dat onze gasten aangeven dat zij zich direct thuis voelen en zich kunnen onderdompelen in de rust en charme van het bourgondische Franse leven.

Met de Franse slagDe grootste plannen die we hadden rondom de verbouwing van het Manoir hebben we door de Corona periode moeten bijstellen. Er was, wat we ook probeerden, niet aan vakmensen te komen! Noodgedwongen zijn we dus zelf maar aan de slag gegaan. We vormen samen een goed team en zijn echt een aanvulling op elkaar. We hebben heel wat afgelachen, soms heel diep gezucht, zelfs gestampvoet, maar wel met voldoening dag en nacht aan ons Manoir gewerkt.

Alle elektriciteit in ons pand is vernieuwd maar we hebben wel een half jaar op de elektriciens moeten wachten. Omdat het gevaarlijk bleek om stroom te gebruiken hebben we in die periode noodgedwongen met een zaklampje in het donker rondgelopen, geen internet, geen wasmachine, gewoon back to basic. Achteraf gezien best hilarisch maar toen konden we er niet om lachen.
Na vele offertes en noodreparaties is eindelijk na ruim een jaar wachten ons dak hersteld! Het hele pand stond drie weken in de steigers en een grote ploeg is er flink mee in de weer geweest. De schade bleek natuurlijk erger dan verwacht. Gelukkig is inmiddels het hele huis droog. De zolder is leeg en schoon dankzij een vernieuwde poging van de ‘’witte pakken brigade’’.

De plannen voor een moderne strakke uitbouw aan het Manoir hebben we nog niet kunnen realiseren. In plaats van de galerie aan huis hebben we nu een samenwerking met een toonaangevende culturele hotspot voor de uitvoering van exposities. Voor 2023 staat een groot kunstevent gepland, dat zijn we nu aan het opzetten. Daarnaast loopt de ‘poëzie-agenda’ weer vol voor optredens en gaan onze art-installaties voor tentoonstellingen weer de wereld over. 

La vie en Mansigne

Heimwee speelde een behoorlijke rol het afgelopen jaar, het rouwproces rondom het verlies van Jolandes moeder en niet zomaar bij familie of vrienden binnenlopen bleek veel zwaarder dan ingeschat! Toen ook nog onverwacht onze beste vriendin ernstig ziek werd, konden we niet anders dan snel naar Nederland reizen om haar te ondersteunen. We zijn inmiddels diverse keren op en neer gependeld om met familie en vrienden elkaar te ondersteunen.
Dit gooide plannen en werkzaamheden in de war maar voor ons is het allerbelangrijkste er te zijn voor de mensen waarvan we houden. We vonden het heel bijzonder en fijn dat Jolandes vader en broer met zijn gezin zijn komen klussen in het Manoir. Ook de ouders van Barbara en onze vrienden zijn al komen genieten van het mooie Franse leven.

Ons hondje Novaz en kat Eshra genieten volop van onze prachtige tuin. 

Mansigne is een klein maar levendig dorpje met hele lieve warme bewoners. Wij boffen echt met onze buren en de mensen die de honneurs waarnemen als wij er niet zijn. In de zomer ‘’leeft’’ het lokale restaurant met wekelijkse dansavonden aan het strand, en naast watersportactiviteiten is er nu zelfs ook een golfbaan. Het Loire gebied is prachtig en niet voor niets werelderfgoed; er zijn veel kastelen, historische dorpjes en kerken.

Het hippe stadsleven zoeken we ook makkelijk op, aangezien Parijs, Le Mans en Tours op een uur afstand zijn. Wij genieten nog elke dag van elkaar en het leven!  We hebben nog veel creatieve plannen en grote dromen. Wordt vervolgd…
Tout l’amour; Jolande en Barbara

Deel dit artikel