In de uitzending van Ik Vertrek van zaterdag 17 december 2022 zien we hoe Kevin en Marianne hun droom willen verwezenlijken in de Costa Ricaanse jungle en een gastenverblijf willen beginnen. Hoe bevalt het ''pure, goede leven'' oftewel is het Pura Vida? 

Update Kevin en Marianne - Playa Naranjo Puntarenas

Vanaf de eerste dag dat we hier woonden, en sliepen in ons vrijwel lege huis, hebben we ons hier thuis gevoeld. Het is zo'n fijne plek! We genieten elke dag van de ruimte en de natuur, het waanzinnige uitzicht en de mooie dieren. Het blijft bijzonder om te beseffen: hier wonen we nu!  

Elke ochtend staan we tussen 05.00 en 06.00 uur op. Daar hoeven we geen wekker voor te zetten; het is het natuurlijke ritme. Een favoriet moment is om samen een kopje koffie te drinken op het balkon in de schommelstoel. Dan bespreken we de plannen voor de dag en wachten tot de gasten klaar zijn voor hun ontbijt. We vullen elkaar goed aan en hebben veel lol samen. Het voelt heel bijzonder om dit samen te doen.

Ups en downs

Het afgelopen jaar is een enerverende periode geweest. Vele ups, maar ook zeker genoeg momenten waarop je enorm baalt. Dan lijkt alles moeizaam te gaan en bij elke klus die je aanpakt, komt er weer een onaangename verrassing om de hoek. Vrijwel niks gaat vanzelfsprekend, makkelijk of snel. Alles is nieuw en kost meer energie dan in Nederland waar je alles begrijpt en kent. Dat is natuurlijk wel waar we voor hebben gekozen. Het nog niet helemaal vloeiend spreken van de taal is daar natuurlijk ook debet aan.

Vanaf het begin liep de kamerverhuur boven verwachting. Het is toch spannend in het begin; weten mensen ons wel te vinden? Dat bleek gelukkig wel zo te zijn! Maar na de goede eerste maanden kwam het echte laagseizoen. Ineens hadden we maar 1 of 2 geboekte nachten per week. Zonder enige buffer was dit echt geen leuke tijd. Bovendien wisten we nog niet hoe lang het precies zou gaan duren.

Gelukkig kwam het weer op gang en zijn we op dit moment grotendeels bezet. Onze gasten bestaan uit een leuke mix van Costa Ricanen, Europeanen en Noord-Amerikanen. Het zou fijn zijn als er in de toekomst meer mensen bijkomen die langere tijd hier verblijven, maar Costa Rica is een land om doorheen te reizen om meerdere plekken te zien.

Plannen

De derde kamer is bijna klaar voor gebruik. Deze kamer heeft voor grote obstakels gezorgd: er zat een enorm brok cement in de afvoerpijp van de badkamer die we met geen mogelijkheid loskregen. Hierdoor moesten we de nieuwe badkamervloer er deels weer uitbreken zodat de afvoer vervangen kon worden. Als de derde kamer klaar is, gaan we eerst verder met de bar inrichten. En wie weet kunnen we ook wel onze eigen badkamer verbouwen! Dat zou heerlijk zijn, die is nog zo oud en groezelig.

Daarnaast willen we in de droge tijd de voorbereidingen treffen voor de ombouw van het zwembad. Die kunnen we dan aan het begin van de regentijd plaatsen en vullen. Het is toch 15.000 liter water dat er in moet en we willen niet het risico lopen dat dit tekorten geeft met onze waterbron. De weg hebben we vorige week laten glad strijken en hopen dat ie er weer even tegenaan kan. Later dit jaar zal een grotere reparatie gedaan moeten worden om de weg met stevige regenval ook begaanbaar te houden.

Zelf klussen

Als we het over konden doen, dan zouden we veel meer zelf doen en niet meteen één aannemer kiezen voor de hele klus. Eerst een klein onderdeel laten uitvoeren. Gaat dit goed? Dan de volgende klus. En tijdens het proces meer over de schouders meekijken of het gaat zoals je wilt. De vakmannen van de aannemer hebben wel hard gewerkt, maar het afwerkingsniveau is echt om te janken. 

Nog steeds komen we dingen tegen die gewoon heel slecht en slordig zijn gedaan. Door nu alles zelf te doen kennen we het hele huis door en door. Waterleidingen leggen, badkamers betegelen en natuurlijk hout bewerken. Alleen de elektriciteit besteden we nog uit. 

Geen nee

Onze kennissenkring hier breidt zich nog steeds verder uit; een leuke mix van expats en Costa Ricanen.Iets wat nog steeds wennen is voor ons is dat de Nederlandse directheid hier zeker niet gebruikelijk is. Mensen zeggen bijvoorbeeld liever niet ‘nee’. Een discussie aangaan of assertiviteit tonen is ook niet gewoon. Dat maakt het bespreken van sommige zaken wel lastig.

blockquote
Pura Vida
 

De dieren hebben een heerlijk leven hier! Ze kunnen de hele dag buiten zijn. Loki, de kat, vermaakt zich in de tuin. Als de honden doorhebben dat we naar het strand gaan, worden ze helemaal enthousiast. Ook Lleva, ons zwerfhondje, doet het zo ontzettend goed. We zijn nog steeds net zo verliefd op Costa Rica als voordat we hier naartoe verhuisden. Nu er kamers klaar zijn en de verhuur loopt, nemen we ook vaker een dagje vrij.

Dat schoot er voor de opening bij in. Toch is het zo belangrijk om hier ook tijd voor te nemen en even in een andere omgeving te zijn. Een dagje naar een andere stadje, strand of bos. Wij zeggen: Pura Vida!

Deel dit artikel